joi, 12 ianuarie 2012

Shopper Marketing


Shopper Marketingul atrage din ce in ce mai mult atentia, inca de la aparitia lui.
Conceptul de Shopper marketing se refera la experienta unica, pe care ar trebui sa o aiba cumparatorul in magazin. Scopul strategiilor de shopper marketing este unul clar si simplu: angrenarea potentialilor cumparatori intr-un rol activ de consumatori de bunuri si  mesaje promotionale.
Shopper Marketingul presupune, asadar, ca aceeasi persoana, pe langa faptul ca e un consumator expus la mesajul de brand in diverse situatii, este si un cumparator cu un mod de gandire si un scop specifice si uneori diferite in momentul in care intra in magazin. Si, mai mult decat atat, acest mod de gandire si scop se pot schimba in functie de loc si moment, dar si de tipul de magazin in care a intrat.
Conform  University of Tennessee, 63% din producatorii bunurilor de larg consum si 86% din retaileri claseaza, shopper marketingul, in topul actiunilor cu un ROI (return on investments) semnificativ. In alta ordine de idei acest concept atrage atentia si convinge din ce in ce mai multi producatori si distribuitori de eficienta lui.
Spatiul de pe raft reprezinta punctul zero in strategia de shopper marketing. Acesta este locul in care oamenii aflati in magazin interactioneaza cu produsul si devin mai pregatiti sa il cumpere. Reusita unei astfel de strategii se masoara in numarul de potentiali clienti convertiti in cumparatori, chiar in momentul in care au pus mana pe produsul aflat pe un raft extrem de bine evidentiat. Consultantii in marketing stiu ca acesta este momentul critic care poate sa reprezinte un catalizator pentru cresterea volumului de vanzari. De aceea, lupta pentru spatiul de pe raft a devenit din ce in ce mai competitiva.
 In strategia de shopper marketing este impetuos necesara intelegerea comportamentului consumatorului, mai precis ce anume influenteaza deciziile sale. Astfel este studiat comportamentul consumatorului aflat in fata deciziei de a alege un produs – ce anume determina transformarea clientului in comparator.
Recesiunea economica la care se adauga schimbarile comportamentale si atitudinale ale consumatorilor au reprezentat factorii catalizatori pentru regandirea unor metode noi de a convinge consumatorii sa cumpere un anumit produs.
 
Care sunt principiile dupa care cumparatorii aleg un brand sau altul? Care sunt secretele in materie de shopper marketing!
 Iata cum poti afla raspunsul la aceste :
Vorbeste cu cumparatorii!! Cea mai buna metoda de a afla  de ce cumparatorii aleg un brand sau altul e sa vorbesti cu ei .
Fa in asa fel incat toti actionarii sa fie implicati…Shopper marketing necesita colaborari din mai multe domenii atat in privinta cumparatorilor cat si a distribuitorilor. Mai precis: Faptul ca un producator investeste resurse, timp, bani si efort pentru a-l determina pe consumatorul final sa-i cumpere produsele nu e suficient pentru succesul unei campanii de marketing. Intermediarii au si ei un rol cheie si de aceea trebuie sa se implice la fel de mult ca si producatorii in pozitionarea si promovarea produselor.
Masoara si analizeaza rezultatele campaniei de marketing in magazin
Nu te concentra doar asupra raftului. Uneori cele mai mari oportunitati de a influenta comportamentul consumatorului nu sunt neaparat next to the shelf.
Nu intodeauna metodele traditionale de advertising sunt si cele mai bune. Prin shopper marketing trebuie sa ajuti consumatorii sa ia decizia de cumparare caci foarte multe decizii de achizitie (in jur de 70%) se iau direct la fata locului/punctul de vanzare. Intru-cat multe din metodele traditionale de marketing (publicitatea in media, PR, distributia de materiale promotionale,  promotiile) nu sunt intotdeuna eficiente pentru a oferi o experienta de neuitat cumparatorului in magazin, politica de shopper marketing pune accent pe idea ca magazinul insusi reprezinta un mediu propice marketingului indoor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu