luni, 21 mai 2012

Campanie de marketing social Skoda

      In incercarea de a gasi ceva interesant pentru a posta pe acest blogg, m-am apucat sa caut pe internet si sa recitesc definitia de marketing social; primul site care mi-a aparut in cautarea google a fost bineinteles Wikipedia unde definitia marketingului social suna cam asa: "Marketingul social este aplicarea sistematica a marketingului impreuna cu alte concepte si tehnici pentru a atinge scopuri comportamentale specifice pentru un bine social."
       Cam asa e traducerea a ceea ce am citit in engleza; asta m-a dus cu gandu la o campanie de marketing social, la care am fost prezenta intr-una din zile in Cehia. Fiind acolo cu bursa Erasmus pe durata unui semestru, am stat in caminele facultatii. Intr-una din zilele libere, am auzit de o campanie ce se desfasura in cadrul facultatii, campanie sustinuta de Skoda. 
        Cand am ajuns acolo, am observat ca cei de la Skoda exemplificau importanta purtarii centurii de siguranta in cazul unui accident cu ajutorul unei masini marca Skoda in care te urcai si cu ajutorul unei platforme speciale era simulata rostogolirea masini. M-am gandit ca este o campanie foarte buna anti-accidente deoarece a fost desfasurata si cu ocazia unei aniversari a politiei. 
         Totusi, dupa o analiza mai obiectiva a ceea ce se petrecea acolo am realizat ca desi aceasta campanie promoveaza cat de responsabila din punct de vedere social este compania ceheasca Skoda, promoveaza totodata si masinile companiei. Astfel am realizat ca masina in care m-am urcat nu era una din masinile de mari sau scumpe din gama Skoda. Era o Skoda Fabia, micuta, perfecta pentru tineri studenti. 
         Acum, gandidu-ma la asta, consider campania un succes pentru ca eu imi voi aminti totdeauna sentimentul de siguranta oferit de centura, dar de asemenea imi voi aminti compania care a facut posibil acest mic test. Concluzionand, marketingul social este, pentru mine, o modalitate de promovare cu efecte benefice atat pentru populatie cat si pentru companie. La final, va invit sa urmariti doua din reclamele la skoda Fabia si Fabia VRS.