vineri, 23 decembrie 2011

-MARKETING PE INTERNET-
Mega-Personalizarea site-ului YouTube


Tu ...cât timp pierzi zilnic pe YouTube?
Pe la începutul lunii decembrie 2011, când aţi deschis pagina de start  YouTube  pentru a vizualiza ce filme video au mai postat contemporanii noştri, aţi constatat de asemenea şi o schimbare.  Aţi avut uşor senzaţia că vă uitaţi la televizor. Eu cel puţin aşa am simţit. 
Aceasta a şi fost de fapt intenţia companiei, ca prin noua interfaţă să imite televizorul şi să menţină mai mult atenţia utilizatorilor. "Un utilizator petrece în medie 20 de minute pe zi căutând clipuri pe YouTube şi 5 ore în faţa televizorului." (gândul.info) De aici a apărut ideea meniului în analogie cu un televizor.
Ca să nu mai deschideţi un nou Tab în fereastra browserului vă ajut să vizualizaţi aici noul aspect pe care l-a adoptat cel  mai vizitat (până în prezent) site de clipuri video.
         
      Întregul proces de personalizare "a costat compania nu mai puţin de 100 de milioane de dolari", bani pe care intenţionează să îi recupereze din publicitate. (gândul.info)         
          Iată ce a schimbat mai precis  YouTube  şi cum vă poate îmbunătăţi căutarea pe site această schimbare:
1.     Pagina de start
   "Noua pagină de start este ca o poartă către universul divertismentului." (blogul oficial YouTube). Găseşti şi urmăreşti foarte simplu canalele preferate. În stânga paginii îţi poţi personaliza propria linie de canale în funcţie de preferinţe. Te loghezi sau îţi creezi cont şi poţi căuta de asemenea alte canale recomandate, poţi pune feed-uri (sistem de notificare prin e-mail) şi chiar poţi lega contul  YouTube  de cel de Google+ sau Facebook pentru a vedea ce impresii au prietenii tăi.
2.     Canalele
Canalele se concentrează cel mai mult pe a-i ajuta pe utilizatori să-şi găsescă uşor filmele video de care sunt interesaţi. Pentru că cei care uploadează au scopuri diferite, există noi şabloane care să răspundă nevoilor utilizatorilor, indiferent dacă aceştia pun un video pe săptămână sau mii de filme video.
3.     Designul global
Pentru a uniformiza design-ul paginii de start cu cel al canalelor, întregul site a îmbrăcat o nouă culoare. În iulie (2011) YouTube a lansat experimental designul "Panda Cosmic". (capital.ro) În baza feedbackului primit de la utilizatori a fost îmbunătăţită proiectarea de ansamblu, rezultând un  YouTube  mai curat, mai simplu, cu un fundal gri consistent, icoane mai mari pentru video.
YouTube a declarat că numărul de vizitatori este în continuă creştere, la fel şi al celor care postează conţinuturi pe site, ceea ce nu este puţin lucru. "Peste 3 miliarde de vizionări de clipuri video" au loc zilnic pe YouTube acesta rămânând în continuare cel mai accesat motor de căutare a clipurilor video. (gândul.info)          
         Dar ...dacă am putea face şi bani din asta... J


  Personalizarea web are şi efecte adverse, nu prea îmbucurătoare pentru noi, consumatorii de informaţii. Un astfel de fenomen este manipularea informaţională, despre care puteţi afla mai multe în articolul următor.

joi, 22 decembrie 2011

Comert online(parte a6-a)

Okazii.ro

- este o platformă de comerţ online.

- a început cu o echipă de 5 tineri entuziaşti, iar vânzătorii şi cumpărătorii erau destul de reticenţi la tot ceea ce însemna comerţ online. Okazii.ro a fost primul care a arătat că se poate, că este mai ieftin, mai simplu, însă şi sigur să vinzi sau să cumperi online.

Okazii.ro a evoluat de la o platformă de licitaţii online la una de comerţ online. În prezent, cele mai multe produse comercializate pe site sunt noi, cu certificat de garanţie de la producător / vânzător, însă există în continuare şi clasicele “ocazii”, articole second-hand sau resigilate. Pe scurt, Okazii.ro este cel mai mare magazin online din România – găseşti orice, de la electronice până la haine, jucării, produse de casă şi gradină etc. toate la preţuri mult mai bune decât în magazinele clasice.

Site-ul oferă un mediu de tranzacţionare sigur, atât pentru vânzător, cât şi pentru cumpărător – există moduri de verificare a utilizatorilor gândite şi implementate tocmai pentru a preveni fraudele. Okazii.ro a introdus în premieră în România un sistem de garantare a cumpărăturilor online: garanţia Escrow, care îi protejează pe toţi utilizatorii, fie ei cumpărători sau vânzători. În plus, istoricul fiecărui utilizator Okazii.ro este public, iar sistemul de calificative dă oricui posibilitatea să verifice credibilitatea unui vânzător sau a unui cumpărător.

La finalul lui 2008, Okazii.ro avea 100.000 de produse la vânzare, acum sunt peste 1.000.000. Viteza de creştere a site-ului depăşeşte media comerţului online în România, iar utilizatorii Okazii.ro sunt mulţumiţi de schimbările care au avut loc în mod constant în ultimii ani.

Utilizatorii Okazii.ro au diferite vârste şi ocupaţii, provin din toate colţurile ţării – dacă la debutul site-ului, Bucureştiul era privilegiat, acum un procent important dintre tranzacţiile încheiate au loc între cumpărători şi vânzători din provincie. Majoritatea sunt din mediul urban, au studii superioare şi venituri medii sau peste medie. Cei mai mulţi dintre utilizatori sunt bărbaţi, însă şi un procent important de doamne şi domnişoare aleg Okazii.ro ca loc preferat de shopping.

O rotita din mecanismul Google/Twitter

Cam la sfarsitul lui Noiembrie cei de la Bing au recunoscut ca au inceput sa foloseasca semnale din social media pentru a ordona rezultatele unei cautari pe motorul de cautare. Cum e si normal, in cateva zile si cei de la Google au lansat un comunicat in care si ei recunosc ca folosesc diverse semnale din social media pentru a prezenta user-ilor de Google Search cele mai relevante rezultate.
Toata luna Decembrie discutiile din industria SEO s-au invartit in jurul acestui subiect si al metodelor pe care trebuie sa le folosesti, astfel incat o campanie de Social Media sa influenteze si campania de SEO.
Atunci hai sa vedem 6 semnale din Social Media la care se uita si nu se uita marele Google:
1. Google foloseste in mare parte Twitter-ul pentru a determina popularitatea si relevanta unui link. Facebook-ul e un big black box pentru Google si o sa ramana asa pentru ceva timp de acum incolo.
2. rel=”nofollow” nu are nicio valoare pe twitter. In general rel=”nofollow” este folosit pentru a avertiza motoarele de cautare ca linkul marcat nu trebuie luat in calcul pentru un eventual ranking.
3. Daca vrei sa ajungi cat mai sus pe o anumita cautare pe Google cu un articol si vrei sa te folosesti de twitter, conteaza foarte mult numarul de RT-uri pentru pagina targetata. Astfel Google isi da seama ca acel articol e apreciat de comunitate si e foarte relevant pentru cautarea pe care o targetezi.
4. Google iti calculeaza pe twitter un asa zis a “Author authority, este independent de Page Rank si este folosit in cazuri particulare pentru a determina cata greutate sa atribuie unui link.
5. Ca sa ajungi pe prima pozitie incearca sa primesti cat mai multe RT-uri de la persoane care au ceva autoritate pe twitter, adica au un numar mare de followeri si sunt relevanti pentru subiectul pe care il abordezi. In afara de ranking o sa primesti si ceva trafic daca ajungi in timeline-ul persoanei respective.
6. Incearca sa cresti valoarea paginei tale de twitter, sa generezi cat mai multe linkuri de pe twitter si de pe alte site-uri. Te va ajuta foarte mult sa iti cresti “Author authority-ul”.
Cum am precizat, aceste semnale se refera doar la Twitter, pentru ca Google nu are acces la pleada de conversatii de sharing de pe Facebook.
Oricum un mic sfat , nu va bazati strategia de link building pe linkurile primite de pe twitter. Un link de pe un domeniu cu pagerank autoritate va fi mult bun decat cateva zeci de RT- primite. Social Media e o componenta a campaniei de link building.

Top 30 cele mai folosite metode si unelte SEO


SEO sau Search Engine Optimisation este procesul prin care un site este promovat in randul rezultatelor motoarelor de cautare gen Google. Imbunatatirea pozitiei conduce la cresterea traficului spre site-ul respectiv, a numarului de vizitatori si astfel, in mod indirect, si a numarului de vanzari.

Pentru a pune în perspectivă importanţa SEO trebuie să ştiţi că un sit

e aflat pe p

oziţia a 10-a pe prima pagină a G

oogle va avea un CTR (click-through rate – procentaj de persoane care accesează linkul) de doar 2%, pe când primul rezultat va avea mai mult de 34% – de 17 ori mai mult. Bineînţeles, aceste procentaje variază de la site la site, de la un domeniu la altul, dar proporţia se păstrează.

Înainte de a elabora cele mai folosite tehnici, resurse şi unelte de SEO, trebuie să pomenim şi cele 3 aspecte sau etape ale procesului:

1. Analiza cuvântului/cuvintelor cheie de căutare. Înainte de a crea site-ul este important să stabilim foarte clar pentru ce cuvinte de căutare dorim ca site-ul nostru să fie găsit. Un exemplu ar putea fi “pensiune Braşov”. Primul pas în SEO constă în examinarea acestei fraze, analizând competiţia, numărul de căutări şi găsirea sinonimelor. Deşi poate părea complicat, în curând vom enumera principalele unelte ce pot uşura mult munca.

2. Adaptarea conţinutului pentru motoarele de căutare. Deşi principalul destinatar al articolelor şi informaţiilor de pe un site web este vizitatorul, este important ca şi Google, Yahoo sau Bing să înţeleagă şi să aprecieze aşa cum dorim calitatea conţinutului. Vom trece în revistă toate tehnicile ce ţin de on-page SEO – sau optimizarea la nivel de site.

3. În fine, partea de off-page SEO este cea mai importantă şi cea mai laborioasă. În această etapă webmasterul încearcă să crească autoritatea propriului site prin acumularea de linkuri relevante şi valoroase. În acest top menţionăm şi câteva dintre cele mai eficiente şi mai folosite metode de “backlinking”, dar şi de indexare.

Acum, având o imagine de ansamblu în ceea ce priveşte optimizarea pentru motoarele de căutare, vom detalia top 30 cele mai frecvent folosite metode, tehnici şi unelte SEO.

Unelte pentru analiza cuvintelor şi frazelor de căutare

1. Google Adwords Keyword Tool (http://www.webmaster-toolkit.com/keyword-research-tool.shtml) – aceasta este probabil principala “armă” a tuturor celor care au atins succesul când vine vorba de online. Acest instrument arată numărul de căutări lunar corepunzător oricărei fraze, nivelul competiţiei, sugerează căutări similare şi prezintă trendurile fiecărui cuvânt. Un domeniu bine ales poate reduce substanţial lucrul necesar, în timp ce o căutare prea competitivă sau cu prea puţin trafic poate fie echivalentă cu dezastrul încă de la început. Astfel, acest “tool” este indispensabil în primele faze ale oricărui proiect.

2. Deşi unealta oferită de Google este cu adevărat puternică, Microsoft Ad Center Funnel (http://adlab.microsoft.com/) completează arsenalul oferind un indice al intenţiei de cumpărare. E important ca un site să fie ţintit către o audienţă dornică să cumpere produsele şi serviciile oferite.

3. Alte instrumente similare accesibile gratuit sunt SEO Book Keyword Tool(http://tools.seobook.com/) şi Overture(http://www.seochat.com/seo-tools/keyword-suggestions-google/). Deşi nu se compară cu variantele plătite sau cu rezultatele date de Google, şi aceste unelte pot contribui în mod favorabil prin rezultatele suplimentare.

4. Deşi există foarte multe variante plătite vom enumera doar cele mai folosite 3 “tool”-uri de research – Niche Bot(http://nichebotclassic.com/), Market Samurai(http://www.marketsamurai.com/) şi Keyword Ninja(http://www.keywordninja.com/).

5. Folosirea corectă a tag-urilor HTML. Orice document web are conţinutul încadrat de către aşa numitele tag-uri sau etichete. Câteva dintre acestea sunt deosebit de importante când vine vorba de SEO – title, h1, h2, h3, bold. Pentru a favoriza poziţia unui site pe Google este foarte important ca webmasterul să folosească cuvintele cheie găsite la primul pas între aceste tag-uri. Revenind la exemplul menţionat anterior, dacă cuvântul cheie este “pensiune Braşov” este important ca site-ul web să aibă în titlu “pensiune Braşov”, iar aceeaşi frază de căutare trebuie să se regăsească şi în headere, respectiv ca text îngroşat.

6. Totuşi folosirea “keyword”-urilor nu trebuie făcută excesiv. Densitatea sau frecvenţa acestora în text trebuie să se încadreze în intervalul 2-4%. Este destul de greu să urmăreşti îndeaproape acest aspect de fiecare dată când postezi un nou articol, dar Keyword Density Analyzer de la SEO Book(http://tools.seobook.com/general/keyword-density/) face acest proces extrem de facil.

7. Pentru a obţine autoritate şi încredere atât din partea Google cât şi din partea întregii comunităţi este important ca fiecare bucăţică de cod de pe site să fie în conformitate cu standardele Consorţiului Internaţional. Validatorul HTML şi CSS oficial este oferit aici – http://validator.w3.org/

Unelte off-site

8. Pentru a avea success pe Internet primul pas constă în inetelgerea pieţei şi a concurenţei. Cel mai folosit insturment pentru analizarea competitei este SEO Digger (http://seodigger.com/), acum cunoscut ca SEM Rush(http://www.semrush.com/sem.html) în urma achiziţionării de către o companie mai mare. Această unealtă oferă o privire amănunţită şi detaliată dincolo de cortina bătăliei pentru pagina întâi a Google. De la trafic la linkuri până la analiza detaliată a autorităţii concurenţei, SEM Rush oferă un avantaj net celor care îl utilizează.

9. Pentru a nu pierde niciun client este important ca site-ul web să se încarce repede şi fără niciun fel de delay. Pentru a verifica viteza de conexiune a serverului Dumneavoastră şi pentru a înţelege ce îmbunătăţiri trebuie aduse puteţi folosi Speed Testerul oferit de Link Vendor (http://www.linkvendor.com/seo-tools/speedtester.html).

10. Alexa (http://www.alexa.com/) este un simplu site ce oferă o serie de informaţii foarte importante legate de statutul SEO al unei pagini web. Alte unelte se focalizează pe analiza numărului de linkuri sau a Page Rank-ului, dar Alexa clasifică website-urile în funcţie de numărul de vizitatori şi consideră că un site este cu atât mai important cu cât este mai des vizitat.

11. Google notează fiecare site cu o notă de la 1 la 10. Acest indice este numit Page Rank(PR) şi este o reprezentare aproximativă a valorii şi autorităţii site-ului respectiv. Cu cât PR-ul este mai mare cu atât poziţia în rezultatele de căutare este mai ridicată. Pentru a verifica PR-ul oricărei pagini web puteţi folosi Google Page Rank Checker (http://checkpagerank.net)

12. Un alt indicator extrem de important în ceea ce priveşte SEO este numărul de linkuri şi provenienţa acestora. Cea mai folosită resursă în acest domeniu este oferită de Yahoo – Yahoo Site Explorer (http://siteexplorer.search.yahoo.com/)

Deşi toate aspectele prezentate mai sus sunt extrem de importante şi niciunul nu trebuie neglijat, 90% dintre eforturile de promovare a unui site web trebuie direcţionate spre “link building” – construcţia de linkuri. În continuare vom enumera cele mai folosite şi mai facile tehnici de obţinere a acestora.

Link Building

13. Link Baiting-ul este probabil metoda cea mai naturală de a capta linkuri. Ideea este extrem de simplă şi totuşi de multe ori dificil de implementat – creerea de conţinut interesant, informativ şi contorversat, demn de “share”-uit.

14. Comentariile pe bloguri. Atunci când cineva comentează pe un alt blog există de obicei posibilitatea de a plasa un link către site-ul propriu. Comentând pe foarte multe bloguri legate de site-ul propriu, acea persoană poate acumula destul de multe linkuri. Principalul dezavantaj este că majoritatea comentariilor pot fi percepute ca spam dacă nu sunt extrem de pertinente la subiectul articolului.

15. Marketing prin articole. Un webmaster poate scrie o serie de articole incluzând şi un link către propriul site. Acestea sunt apoi publicate pe Internet, în directoare special create pentru astfel de scopuri.

16. Semnături pe forumuri. Înscrierea pe un nou forum permite şi alegerea unei semnături. Aceatsa semnătură poate fi un link.

17. Editarea wiki-urilor. Pe internet se găsesc foarte multe site-uri asemănătoare Wikipedia ce pot fi editate de orice utilizator obişnuit. Un link provenit de la un astfel de site este extrem de valoros atât datorită autorităţii cât şi datorită fluxului de vizitatori ce îl poate aduce.

18. Anunţurile de publicitate. Sute de site-uri noi destinate anunţurilor gratuite apar în fiecare zi. Oricine are timpul necesar trebuie doar să scrie o scurtă descriere a propriului site, să o publice şi astfel obţine cu uşurinţă un nou link.

19. Linkuri Multimedia. Atunci când un nou clip este publicat pe Youtube sau pe site-urile asemănătoare, autorul are posibilitatea de a include un link în descriere. Astfel, creând un scurt video relevant domeniului oricine poate obţine un link de la site-uri cu autoritate precum Youtube.

20. Ecou din offline. Această metodă este asemănătoare link baitingului, cu diferenţa că ceea ce stârneşte interes sau controversă nu este un articol online ci un eveniment offline. Un concurs, o conferinţă, orice atrage atenţia în lumea reală poate conduce la apariţia de ştiri online ce includ un link care site-ul organizatorului.

21.Yahoo Anwers. Lumea caută informaţie şi răspunsuri. Adu lămuriri privind un subiect din domeniul propriului site şi include un link.

22. Redirectarea traficului. Există o mulţime de site-uri ce urmează să expire dar care au foarte mult trafic. Poţi cumpăra un astfel de site folosind un serviciu precum pool.com şi să redirecţionezi vizitatorii către site-ul tău.

23. Social bookmarking. Site-urile precum Delicious, StumbleUpon sau Digg, toate strâng linkuri. Poţi trimite linkul tău, iar dacă articolul este interesant probabil va deveni popular în foarte scurt timp.

24. Profil Social. Orice cont pe site-uri precum Friendster, Facebook sau Hi5 permit amplasarea unui link în secţiunea About Me.

25. Share P2P. Deşi în general sunt folosite pentru download-uri ilegale, poţi folosi aceste sisteme P2P creând un PDF legat de site-ul tău pe care să îl distribui gratuit.

26. Trackbacks. Atunci când pomeneşti intr-un post un alt blog, pe acel blog va apărea un link către articolul tău.

27. Teme WordPress Gratuite. Poţi crea o temă WordPress foarte atrăgătoare şi să o distribui gratuit. În partea de jos a paginii poţi plasa un link către site-ul tău. Astfel toate site-urile ce folosesc tema ta te vor ajuta să urci pe Google. Dacă nu ai cunoştinţele sau timpul necesar să creezi o temă, poţi angaja pe cineva să o facă pentru tine cu mai puţin de 100 de lei.

28. Squidoo. Squidoo este un site ce perimte publicarea de pagini informative. Poţi crea o pagină legată de site-ul tău, incluzând şi un link.

29. Schimb de linkuri. Deşi nu mai sunt atât de populare acum, variaţii ale schimbului de linkuri pot avea reale beneficii. Cea mai frecventă tactică a anului 2011 este oferirea unui link pe un site în schimbul unui backlink spre un al doilea site, nelegat în niciun fel de primul.

30. În fine, ultima metodă, mai puţin populară datorită costurilor ridicate, dar foarte utilă, este cumpărarea directă de linkuri. Multe site-uri cu autoritate vând linkuri în schimbul unei sume de bani lunară sau anuală. Preţurile variază în intervalul 2-15 dolari/lună în funcţie de PR.

Acestea sunt doar câteva metode de link building. Este important să alegeţi o metodă adaptată bugetului şi intenţiilor Dumneavoastră. În funcţie de nivelul competiţiei unele metode se pot dovedi foarte eficiente în timp ce altele pot fi doar o pierdere de timp.


Facebook vs Google Plus


Facebook, reţeaua de socializare numărul unu de pe internet, are o competitie foarte mare din partea Google Plus. Google Plus sau Google+, noua retea sociala, face deja senzatie printre pasionatii de online. Acestaa fost creat recent, cu doar câteva luni în urmă, şi are deja peste 20 de milioane de utilizatori. Facebook este folosit de sute de milioane de utilizatori. Si in timp ce Facebook este încă cel mai tare, multi oameni se intreaba daca nu Google Plus va deveni numărul unu printre retelele de socializare.

Aşa cum probabil că unii dintre voi vă mai aduceţi aminte, atunci cand s-a lansat gmail-ul, ca să obţineţi un cont trebuia să aveţi invitaţie. Iată că şi de această dată cei de la Google Plus au ales aceeaşi metodă de înscriere.

Ceea ce imi place la Google+ în comparaţie cu Facebook-ul este că pe lângă faptul că îţi poţi crea grupuri de prieteni ai posibilitatea să discuţi ce vrei tu doar cu acel grup, fără ca ceilalţi din celelalte grupuri sau din internet să vadă ce le scrii acestora.

Ceea ce mi se pare un lucru pe care nu-l înţeleg şi care este enervant este faptul că odată cu intrarea în această reţea socială toate pozele pe care le aveţi în Picasa pot fi împărţite prin Google+ şi de aici, cei din cercurile voastre de prieteni le pot distribui mai departe. Aşa că pozele voastre pot ajunge la oricine. De aceea aveţi grijă ce poze aveţi în contul vostru de google, că dintr-o singură neatenţie vă puteţi trezi cu toate pozele din Picasa direct pe internet şi distribuite de alţii cât ai clipi.

Google + vine cu chat şi conferinţă. Eu zic că este un pas chiar revoluţionar în ceea ce priveşte reţelele sociale. Chiar dacă pe la noi conferinţele sunt mai rare între prietenii de pe net, aceasta poate fi folosită de exemplu, de către pasionaţii de jocuri.

Privind extinderea reţelei şi pe aria business, se pare că pagina este complet diferită faţă de interfaşa unei persoane fizice. În acest caz, dacă vreţi să beneficiaţi de facilitatea unei video-conferinţe, respectiv chat, va trebui să vă instalaţi plugin-ul de video chat.

Ceea ce unora nu le convine este faptul că trebuie să-ţi dai numele adevărat. Dar ţi se oferă posibilitatea de a te folosi de un nickname. Google+ ne cere să fim oneşti dându-ne şi adevărata vârstă, adică data naşterii să fie cea adevărata. Aceste lucruri nu sunt apreciate de către unii utilizatori.

Deşi până acum majoritatea dintre noi avem o pagina de Facebook, în viitorul apropiat probabil că vom alege şi Google+. Eu cred că toţi vom încerca şi varianta google mai devreme sau mai târziu. După cum se poate observa şi în imaginile de mai jos apărute pe internet, noua reţea socială ar putea sparge monopolul Facebook-ului.