luni, 26 decembrie 2011

Google AdSense

Google AdSense

Google Adsense este un program foarte bun pentru a face bani prin intermediul blogului sau site-ului tau. Acesta este un program de publicitate online care apartine lui Google. Prin crearea unui cont, daca site-ul tau este acceptat, fiecare isi poate crea niste reclame(ad-uri) si personaliza dupa propriul gust. AdSense genereaza un cod JavaScript pentru fiecare ad, iar acesta trebuie inclus in paginile site-ului. Ad-urile sunt de doua tipuri: imagine si text. Acestea vor face reclama la site-uri care sunt alese pe baza continutului paginii unde se afla acel ad. Spre exemplu, daca site-ul sau blogul meu este despre produse cosmetice, ad-urile AdSense vor fi majoritatea cu si despre produse cosmetice, sau daca am un blog despre calatorii, cel mai probabil ad-urile vor fi ale diverselor firme de turism care ofera pachete promotionale de calatorii.

Aparent este usor sa faci bani cu Google AdSense, dar nu este chiar asa usor. Nu este suficient sa iti faci un cont pe blogspot.com sau wordpress.com, sa scrii un articol despre o anume tema, sa pui niste ad-uri si asa sa inceapa sa vina banii. Exista niste factori, precum traficul lui, topicul site-ului, tipul si pozitionarea ad-urilor, care determina suma de bani care o vei castiga.


Cum sa iti faci un cont AdSense!!

Mai intai de toate, trebuie sa ai deja un blog sau un site, pentru ca este nevoie de adresa atunci cand se creeaza contul. Apoi trebuie selectata limba site-ului pe care pui ad-ul. Se pot pune ad-uri pe site-uri in mai multe limbi, dar aici se alege site-ul pe care l-am completat la primul pas. Dupa aceasta se completeaza datele de contact. Aceste informatii trebuie sa reprezinte adresa valida, pentru ca aici este unde veti primi banii. Apoi se introduce numele intreg, adresa, codul postal, orasul in care locuiti, iar apoi urmeaza un pas foarte important. Trebuie bifata casuta “i agree that i can receive checks made out of the payee name i have listed above”, care arata faptul ca esti de accord sa primesti banii in contul completat la un pas anterior.
De asemenea trebuie raspuns la o intrebare despre cum ai aflat de Google AdSense si sa bifezi casutele legate de termenii de folosire. Acestia trebuie cititi cu multa atentie, pentru ca mai apoi sa nu aveti surprise, nerespectand termenii de folosire. Respectandu-I nu vei avea niciun fel de probleme.
Dupa crearea contului, va urma o perioada probabil chiar de o saptamana pana cand google accepta contul, sau il respinge, daca termenii de folosire sunt incalcati. Dupa aceasta, se poate insera codul AdSense pe site.

Venitul din AdSense

Venitul din AdSense depinde de urmatorii factori: traficul site-ului, valoarea ad-urilor si CTR(click through rate) ad-ului .

Venit = trafic + valoarea ad-uri + CTR

Aceasta este considerata ecuatia succesului pentru a creste veniturile, este suficienta imbunatatirea doar unuia dintre factori. Spre exemplu daca aveti 1000 de vizitatori pe luna, ad-urile sunt in medie de 5 centi pe click iar CTR-ul este de 5%, daca ai dubla CTR-ul (10%), in conditiile in care traficul si valoarea ad-urilor ramane aceeasi, atunci aceasta dublare a CTR-ului ar insemna dublarea venitului.

AdSense pentru cautare
O alta metoda de monetizare a blogului este casuta de cautare personalizata Google. Pentru a folosi AdSense pentru cautare, tot ce trebuie sa faci este sa te loghezi in contul de AdSense, alegi AdSense pentru cautare, alegi cum vreti sa arate casuta de cautare si rezultate afisate de Google, iar atunci cand cineva cauta ceva prin intermediul sitului tau si face click pe un link sponsorizat, vei primit bani. Practic, este ca si cum ai avea propriul motor de cautare personalizat. Se pot filtra rezultatele, customiza paginile cu rezultatele cautarii si multe altele.

AdSense pentru feed-uri
Daca ai feed RSS pe site(ajuta la publicarea noilor intrari), poti de asemenea sa faci bani cu ajutorul acestora folosind AdSense. Tot ce trebuie sa faci este sa iti adaugi feed-ul pe feedburner, apoi intri in contul de AdSense, alegi AdSense for Feeds si setezi diverse optiuni precum tipul reclamelor (text, imagine sau ambele), frecventa de aparitie a ad-urilor si altele. Avantajul feed-urilor RSS este ca poti oferi mai multor persoane posibilitatea de a citi articolele si de a iti vizita situl, pentru ca multe persoane prefera sa se aboneze prin RSS si sa primeasca ultimele aricole atunci cand le postezi, in loc sa intre in fiecare zi pe site sa vada noile articole postate.

AdSense pentru domenii
Acesta permite ca, in cazul in care avem domenii pe care nu le folosim sau care sunt inca in constructie, sa afisam, in loc de clasicul “Under construction”, linkuri sponsorizate Google. Aceasta metoda nu este foarte folosita si nu este prea eficienta. Nu cred ca merita sa cumperi un domeniu special ca sa pui astfel de linkuri. Putem avea mai mult succes daca pe domeniul respectiv punem un site cu continut de calitate, care sa atraga utilizatorii si sa ofere informatii utile din diverse domenii, in functie de pasiunile noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu