sâmbătă, 11 decembrie 2010

Fondatorul Facebook intra un clubul miliardarilor care isi doneaza averea in scopuri caritabile

Mark Zuckerberg, fondatorul celei mai mari retele de socializare din lume, alaturi de alte 16 persoane si familii instarite din Statele Unite s-au alaturat demersului initiat de miliardarii Warren Buffett Bill Gates, care militeaza pentru donarea unei parti din avere in scopuri caritabile.
"Oameni asteapta pana mai spre sfarsitul carierei pentru a oferi ceva inapoi. Dar de ce sa astepti cand sunt atatea de facut?" a spus Zuckerberg, care potrivit celor de la Forbes are o avere de 6.9 miliarde de dolari.
Facebook care in limba engleza inseamna "cartea de chipuri", a fost conceput de Mark Zuckerberg pentru a oferi posibilitatea de a contacta persoane apropiate si/sau necunoscute. La ora actuala Facebook este una din cele mai rapandite retele sociale din lume. Utilizatorii pot intra in aceasta retea din orice loc din lume unde exista acces la internet, contra unei parole, stabilita initial odata cu completarea unui formular de inscriere continand o intreaga serie de date personale. La sfarsitul anului 2009 facebook are pe glob 400 de milioane de utilizatori inregistrati. Apreciat a fi al doilea sit social mondial dupa numarul de vizite dupa google.com, facebook face parte din fenomenul recent denumit Web2.0.
In anul 2010 facebook este vizitat lunar de aproximativ de 540 milioane de persoane , aceasta insemnand ceva mai mult de 35% dintre internauti.
Creat initial la Harvard SUA, facebook era la origine o retea sociala inchisa a studentilor acestei universitati; ulterior ea s-a deschis si altor universitati americane. La inceput verificarea apartenentei la universitate se face prin posta electronica (e-mail) a studentului, dar inceput din septembrie 2006 reteau este deschisa tuturor. Imediat reteaua facebook a devenit foarte populara, dar si controversata, fiind interzisa in unele tari sin Orientul Mijlociu. De asemenea prin intermediul acestei retele au fost provocate si coordonate unele manifestatii protetatare din Republica Moldova si Iran.
In 2010 facebook avea in Romania peste 1.5 milioane utilizatori.
Surse financiare
Investitia initiala pentru facebook a fost de 500.000 $ in anul 2004 de la co-fondatorul Peter Thiel. Aceasta din urma a fost urmata de o investitie facuta de catre compania Accel Partners cu suma de 12.7 milioane dolari.
Platforma retelei
In 2007 facebook a lansat o platforma care interactioneaza cu celelalte pagini web. In acelasi sens s-au lansat si numeroase aplicatii prin care utilizatorii pot trimite diferite mesaje celorlati utilizatori. La cateva luni dupa lansarea lui facebook a fist initiata si o aplicatie improtriva mesajelor de tip spam. Varianta "facebook iPhone" a fost lansata in august 2007, iar un an mai tarziu in iulie 2008 existau in total 15 milioane de utilizatori. In iulie 2009 se pare ca numarul utilizatorilor a atins circa 250 milioane de persoane.
De la crearea sa, facebook a facut obiectul unei controverse privind respectul vietii private a utilizatorilor. Aplicatia utilizeaza informatiile personale ale utilizatorilor cu scopul de a introduce anunturi publicitare adaptate profilului fiecarui utilizator in parte chiar si de a vinde aceste informatii unor intreprinderi private, asa cum este si mentionat in carta facebook cu privire la viata privata. Aceasta carta indica pe de o parte ca facebook poate recolta informatii despre membrii sai si din surse exterioare retelei. cum ar fi ziare, bloguri sau orice alte surse din cuprinsul internetului.
Informatiile despre utilizatori sunt colectate de catre facebook pentru ameliorarea continua a bazei sale de date si pentru a permite clientilor sai (platitori) sa adreseze mesajele lor publicitare cu mai mult succes, cunoscand comportamentul de consum al utilizatorilor. Gratie reclamelor de la facebook siturile tertilor pot folosi informatiile adunate de pe facebook pentru a trimite publicitate tintita in functie de profilul utilizatorului: aceste mesaje pot face uz, de exemplu, de date despre sexualitate, nivelul studilor, opiniile politice, religie, locurile de munca, sau posturile ocupate de utilizatori.
Parerea mea....
Si eu sunt utilizator facebook si chiar imi petrec in unele zile o buna parte din timp. Aici pot gasi persoane cu care nu am mai conumicat de multa vreme, persoane cu care nu am mai tinut legatura. Si ca mine sunt multi altii, asta nu o spun eu ci studiile care au fost facute de persoane abilitate in acest domeniu.
Din punct de vedere al publicitatii online, este un mare plus sa isi poata posta spotul publicitar pe facebook si mai ales sa il trimita exact la un potential client. Site-ul de socializare deja a facut o segmentare a pietei prin completarea datelor care ni se cer la crearea profilului. Nu sunt date confidentiale, cum ar fi CNP, sau orice altceva de acesta natura, sunt date care pot fi facute publice in cea mai mare incredere.
Esti impresionat cum s-a dezvoltat aceasta afacere, care la ora actuala a ajuns la o cifra colosala, tinand cont ca totul a plecat de la o reteaua unei universitati. Toti am avea ceva de invatat din asta, eu unul am invatat ca poti sa iti realizezi orice vis daca ai talent in ceea ce faci si daca muncesti foarte mult, daca chiar iti doresti cu adevarat poti sa faci orice iti propui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu