miercuri, 19 ianuarie 2011

Android “For The Win”! Sistemul Google gata să detroneze Symbian

Pe piata telefoanelor mobile, Symbian-ul a reprezentat vreme de aproape un deceniu etalonul sistemelor de operare. Desi departe de perfectiune, Symbian a fost bine primit si apreciat de oamenii de afacerii, dar si de utilizatorii obisnuiti, interesati de un instrument de comunicare plurivalent.

Până la aparitia androidului niciun alt sistem de operare nu a reuşit să ameninţe serios platforma dezvoltată în mare măsură de Nokia: nici Windows Mobile, nici BlackBerry OS şi nici măcar iOS-ul de pe ultra-mediatizatul iPhone.

În 2005, gigantul Google s-a hotărât să intre în joc, plictisit probabil de supremaţia din online . A strâns o armată de programatori şi câteva zeci de companii care să-l sprijine şi a format Open Handset Alliance, iar după patru ani de lucru a finalizat platforma open-source Android. Consumatorii au făcut pentru prima dată cunoştinţă cu noul OS în 2009, odată cu lansarea smartphone-ului HTC Dream.

HTC Dream nu a stârnit nici pe departe frenezia populaţiei aşa cum s-a întâmplat când a apărut Apple iPhone, dar marea revoluţie avea să se petreacă un an mai târziu, în 2010, când Android-ul s-a maturizat şi a dovedit practic că este un sistem de operare ideal pentru dispozitivele cu ecrane tactile.

Jucători importanţi precum HTC, LG, Motorola, Samsung şi Sony Ericsson şi-au dat seama de potenţialul uriaş al sistemului Google şi au început să lanseze din ce în ce mai multe smartphone-uri Android. Astfel, cota de piaţă a acestei platforme a crescut vertiginos, în vreme ce Symbian a pierdut tot mai mult teren, Nokia fiind singurul care mai produce smartphone-uri cu sistem Symbian.

Personal consider ca va mai dura cativa ani pana cand Android va detine suprematia la nivel global. Spun acest lucru pentru ca momentan sunt foarte multi utilizatori de telefoane cu symbian, dar numarul acesta va scadea treptat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu