joi, 20 ianuarie 2011

Cum îşi înşală Facebook cei 600 de milioane de utilizatori


Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, a obţinut la începutul anului o finanţare de 500 de milioane de dolari de la banca de investiţii Goldman Sachs şi de la compania rusă Digital Sky Technologies, dar singurii care au putut cumpăra acţiuni au fost clienţii bogaţi ai băncii.

În loc să ofere acţiunile publicului larg, Facebook a ales o versiune privată a listării la bursă.

Cazul acestui Facebook "antisocial" ar trebui să fie un semnal de alarmă cu privire la modul în care autorităţile de reglementare au subestimat pieţele de capital. Nici comunitatea de 600 de milioane de utilizatori ai Facebook nu iese din discuţie. Anul trecut, reţeaua de socializare a atras 9% din toate vizitele de pe internet din Statele Unite, mai mult decât Google.

Fiind cea mai mare reţea socială din lume, Facebook depinde de oamenii care publică informaţii despre ei. Dar tocmai aceşti oameni, ale căror mesaje, gânduri şi fotografii personale au creat valoarea Facebook, nu au voie să investească în companie.

Facebook amână listarea la bursă a companiei, ceea ce înseamnă că poate ţine secrete date financiare despre reţeaua de socializare.

Cred ca Facebook va deveni in anii urmatori un brand mult mai puternic si mai stabil decat este in acest moment prin cresterea numarului de utilizatori, prin strategiile si tehnologiile pe care urmeaza sa le implementeze. De asemenea imaginea media a companiei se dezvolta prin parteneriatele cu marile companii, precum Nike, McDonalds, Samsung etc. De asemenea consider ca odata cu aceasta investitie mare a celor de la Goldman Sachs si Digital Sky, Facebook nu mai are nevoie de o listare la bursa. Aceasta ar insemna o nevoie de lichiditati, nevoie indeplinita acum de cele 500 de milioane de dolari investite. Fiid insa o companie cu mai multi actionari, e posibil ca parerile listarii la bursa sa fie diferite, dar personal consider ca o sa mai dureze cel putin 3 ani pana actiunile Facebook vor putea fi oferite publicului larg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu