joi, 3 februarie 2011

Anul internetului mobil și al ieșirii statului din acționariatul Romtelecom

Ministerul Comunicatiilor si-a manifestat la finele anului trecut interesul de a vinde pachetul de actiuni detinut la Romtelecom. Parerea mea este ca tehnologia evolueza mult prea repede ca Romtelecom-ul sa poata tine pasul. Anul trecut Aple a continuat sa fie in centrul atentiei cu noi produse, iPhone-uri si noua jucari iPad. Pe piata telecom, anul 2010 se pare ca a fost anul smartphone-urilor, 2011 se prevede a fii anul internetului mobil. In momentul de fata telefoanele "destepte" reprezinta cca 10% din totalul mobilelor vandute la nivel national si cca 17% din valoare. Din aceasta relatare putem trage doua concluzii foarte importante: prima ar fii legata de pretul unui smartphone si cea de a doua se refera la puterea de cumparare a romanilor. Dar bine stiut de toata lumea ca acest tip de telefoane nu se adreseaza tuturor romanilor, ci numai unei anumite clase sociale, trierea se face prin pret.
Conform informatiilor furnizare Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, la jumatatea anului trecut erau 3.23 milioane de utilizatori aveau un abonament la servicii de internet mobil, la sfarsit de 2010 numarul lor a crescut la 17%.
Cifrele ne arata ca aceasta dezvoltare a smartphoneuri-lor si a internetului a lovit si in furnizorii de televiziune prin cablu. Acestia inregistrand anul trecut 100.000 de cereri de reziliere a contractelor de furnizare a serviciilor de televiziune prin cablu. Tehnologia avanseaza mult prea repede, daca stam putin si ne gandim ca acum nu 15 ani cine avea televiziune prin cablu era un norocos, atunci era ceva revolutionar, dar acum totul este invechit si demodat.
Pachetul de actiuni pe care Ministerul Comunicatiilor vrea sa il scoata la vanzare este de 46%, reprezentatii ministerului au evaluat valoarea actiunilor la cca un miliard de euro, pe cand presa din Grecia, tara de unde provine posibilul cumparator, a declarad ca valoarea pachetului de actiuni s-ar situa undeva in jurul sumei de 300 de milioane de euro.
Eu sunt de parere ca in cazul in care vanzarea se va realiza si pretul este unul corect, este un lucru bun, deoarece statul roman nu va putea tine pasul cu companile concurente, si nu va putea avea succes pe aceasta piata...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu