marți, 4 ianuarie 2011

Windows Phone 7 în România

WINDOWS PHONE 7 PORNEŞTE DE LA 0

Noul sistem de operare Microsoft destinat telefoanelor mobile inteligente, Windows Phone 7, a fost lansat în această toamnă în România , pe data de 12 Octombrie, la doar o zi după ce Steve Ballmer a făcut anunţul la nivel global.

Intrarea unui astfel de produs pe piaţa românească va aduce nişte semne de întrebare. Din punctul meu de vedere, consider încă destul de mic numărul clienţilor care utilizează aceste produse pe piaţa romînească, majoritatea clienţilor de pe această piaţă, neutilizând telefoane precum Blackberry sau IPhone în perspectiva afacerii personale sau a jobului deţinut, din contră astfel de produse fiind utilizate în special în scop personal. De aceea sunt sceptic cu privire la popularitatea unui astfel de pachet oferit de Microsoft, singura noutate venind de la oferta exclusivă a produsului Microsoft Office 2010, un produs aşteptat de foarte mult timp. Dacă el va fi sau nu acceptat de public rămâne de văzut.

Un alt aspect interesant este cel legat de motorul de căutare, în cazul de faţă, fiind vorba de produsul Bing, o alternativă la Google, inclusiv la ceea ce înseamnă GoogleMaps, Bing oferind un serviciu similar.

Microsoft a ţinut să analizeze punctele slabe ale produsului oferit în România, după cum urmează:

"Minusuri

  • Centrul de aplicaţii, Marketplace, nu permite achiziţionarea de aplicaţii din România, iar descărcarea celor gratuite se poate face doar dacă ai un cont Microsoft Live înregistrat în altă ţară.
  • Platforma WP7 nu suportă deocamdată carduri de memorie.
  • Homescreen-ul nu are suport pentru orientare landscape.
  • Browser-ul este un Internet Explore 9 simplificat, fără suport Flash şi cu numeroase alte limitări.
  • Nu există posibilitatea de a face copy/paste
  • Nu poţi realiza apeluri video prin 3G
  • Nu poţi trimite fişiere prin Bluetooth"
De asemenea, în România, primele dispozitive Windows Phone 7 vor apărea în lunile ce urmează în ofertele operatorilor de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, Cosmote), dar şi în magazinele Internity şi Emag. Acestea sunt:
  • HTC Mozart
  • HTC HD7
  • LG Optimus 7
  • Samsung Omnia 7

Consider foarte important pasul următor realizat de Microsoft. Copierea şi încercarea a prinde din urmă Apple nu poate fi de ajuns. Microsoft a câştigat atunci când a inovat pe piaţă şi aceasta trebuie să fie calea urmată şi în cazul de faţă. Poate fi posibilă ridicarea pe piaţă a produsului propriu într-o arie în care deocamdată BlackBerry şi Iphone par imbatabile, dar o poltică mult mai interesantă ar fi lansarea unui produs complet nou, care să revoluţioneze piaţa. Cred că brandul Microsoft este capabil încă de o asemenea lansare şi sunt curios dacă în viitor vor încerca să surprindă şi pe piaţa telefoanelor mobile, aşa cum au reuşit de atâtea ori când a fost vorba de produse de software sau de produse periferice ale PCului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu