miercuri, 12 ianuarie 2011

Firefox, numarul unu in Europa. Pentru prima oara, navigatorul Mozilla detroneaza Internet Explorer pe o piata majora

Firefox, navigatorul internet realizat de Mozilla, a devenit numarul unu in Europa, reusind sa detroneze, pentru prima oara pe o piata majora, Internet Explorer (Microsoft), potrivit societatii de masurare a audientelor StatCounter, citata de Reuters. In Romania, Firefox a depasit Internet Explorer in urma cu un an, iar in prezent detine circa 43% din piata, in timp ce concurentul sau are 33%. Google Chrome a trecut de 15%, iar Opera are peste 7%.

In decembrie, cota de piata a Firefox a atins 38,1% in Europa, fata de 37,5% pentru Internet Explorer. Navigatorul Chrome al Google si-a majorat si el cota de piata la 14,6%, fata de nivelul de 5,1% inregistrat cu un an in urma.

"Acest lucru pare a se datora faptul ca navigatorul Chrome cucereste cote de piata detinute de Internet Explorer, in timp ce Firefox isi mentine pozitia", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al StatCounter, Aodhan Cullen.
"Asistam probabil la efectul acordului intre autoritatile europene pentru concurenta si Microsoft, care ofera utilizatorilor, din martie 2010, posibilitatea de a alege dintr-o lista navigatorul pe care doresc sa-l foloseasca", a adaugat Aodhan Cullen.
In Romania, Firefox a depasit Internet Explorer in urma cu un an, iar in prezent detine circa 43% din piata, in timp ce concurentul sau are 33%. Google Chrome a trecut de 15%, iar Opera are peste 7%.
Pe plan mondial, Explorer ramane lider detasat cu peste 46% din piata, in timp ce Firefox are circa 30%, mai arata datele irlandezilor de la StatCounter.

sursa: HotNews.ro/IT

2 comentarii:

  1. Se pare ca pozitia de lider al Microsoft in mai toate domeniile este amenintata serios.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei bine se pare ca Firefox ofera mai multe decat Internet Explorer, pentru ca astfel nu-mi pot explica ce are mai mult noul lider in acest domeniu fata de ceilalti competitori. Intradevar este mai util din puct de vedere al unor plug-inuri foarte bune din punctul meu de vedere fata de Explorer. Chiar daca anul trecut conform statisticilor Firefox a iesit mai bine, eu personal utilizez ambele variante 50-50, pentru ca ce are una, nu are cealalta si invers. Daca s-ar face un studiu in randul utilizatorilor de internet referitor la browser, cred ca proportiile ar fi foarte apropiate, si ca un numar mare dintre acestia folosesc cel putin unul din acestea, dar nu mai mult de trei.
    Ramane de vazut ce avantaje ne vor oferi in navigarea pe net la folosirea acestora.

    RăspundețiȘtergere