joi, 15 decembrie 2011

Cloud Computing

Potrivit Wikipedia, Cloud computing  este un concept modern in domeniul computerelor si informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicatii, acces la informatii si stocare de date, fara ca utilizatorul sa aiba nevoie sa cunoasca amplasarea si configuratia fizica a sistemelor care furnizeaza aceste servicii.”
Intr-un inteles mai restrans, cloud computing reprezinta IT-ul ca serviciu, oferit de companii precum Microsoft, HP, Google, Amazon s.a. Este un model prin care se creeaza posibilitatea accesului facil si la cerere prin retea la un grup partajat de resurse computationale (de exemplu servere, aplicatii, echipamente de stocare), care pot fi lansate rapid si cu o interactiune minima cu furnizorul de servicii. Este permis accesul utilizatorilor la servicii fara ca acestia sa cunoasca sau sa aiba control asupra infrastructurii tehnologice folosite. De aici si termenul de „nor” („cloud”), adica utilizatorii nu trebuie sa posede niciun fel de cunostinte cu privire la modul de functionare al infrastructurii, nu trebuie sa realizeze mentenanta sau configurarea programelor, toate acestea fiind parte din serviciul oferit de furnizor.
Furnizorii tipici de cloud computing pun la dispozitie aplicatii comerciale standard, la care utilizatorul are acces doar prin intermediul unui browser local, deoarece atat aplicatia cat si datele proprii ale utilizatorului sunt gazduite in „cloud”, pe serverul furnizorului de servicii. Deseori furnizorii de clouds prevad si servicii suplimentare, consolidand toate ofertele lor, pentru toti clientii lor, intr-un singur loc.
Si daca tot  nu este clar ce inseamna cloud computing, as vrea sa fac o comparatie cu serviciile mai cunoscute noua: de exemplu, electricitatea, gazul, telefonia etc. Ca si consumatori, nu putem estima cat sau cand vom consuma din fiecare serviciu si de aceea avem nevoie ca in permanenta acestea sa ne fie disponibile. Nu avem nevoie pentru accesul la aceste servicii decat de un abonament, nu trebuie sa stim cum este transportat gazul pana la noi acasa sau cum functioneaza curentul electric. In mod asemanator, putem accesa serviciile IT stocate intr-un singur punct de acces („cloud”), infrastructura tehnologica fiind pusa la dispozitie oricand si oriunde in lume.



Capabilitatile IT oferite prin intermediul cloud computing pot fi grupate in 3 mari categorii (http://www.verizonbusiness.com/resources/whitepapers/itsolutions/wp_cloud-computing_en_xg.pdf):
1.       Instrumente pentru dezvoltatori (Developer tools) – Platform as a service, PaaS
-          Descriere: acest model ofera utilizatorilor resursele pentru a putea dezvolta aplicatii web fara a cumpara, instala sau administra sisteme hardware sau software.
-          Potential: in crestere; PaaS vizeaza dezvoltatorii independenti care nu au resursele necesare pentru a-si realiza propriile centre de date.
2.       Aplicatii business – Software as a Service, SaaS
-          Descriere: acest model permite organizatiilor sa obtina licente pentru aplicatiile folosite pe baza unui abonament ce este platit in functie de gradul de utilizare a aplicatiilor respective.
-          Potential: este cel mai dezvoltat model, vizand organizatiile care urmaresc sa isi eficientizeze activitatea standardizand anumite functii (relatiile cu clientii, salariile, functii legate de contabilitatea firmei etc.). SaaS este o optiune buna pentru aplicatiile care nu necesita personalizare sau adaptare la specificul firmei.
3.       Resurse de infrastructura – Infrastructure as a Service, IaaS
-          Descriere: in acest model, „norul” („cloud”) reprezinta infrastructura necesara aplicatiilor folosite de companie.
-          Potential: in crestere. Acest model ofera o gama larga de resurse care pot fi alocate la cerere oricarei aplicatii folosite in companie prin intermediul internetului.
Avantajele cloud computing
Pentru a-si putea desfasura activitatea eficient, companiile trebuie sa ofere angajatilor sai acces la aplicatii interne, site-uri externe, dar si sa puna la dispozitie portaluri pentru clienti. In mod traditional, pentru a realiza aceste lucruri, trebuie dezvoltate si actualizate sisteme complicate, care sunt greu de administrat si implica anumite costuri. In cazul cloud computing, furnizorii de asemenea servicii pot oferi solutii de incredere, care reduc timpul de lucru pentru utilizatori si sunt eficiente si din punctul de vedere al costurilor.
Pentru multe organizatii, faptul ca pot adauga sau aloca resursele disponibile oricand si oriunde este necesar, elimina necesitatea detinerii de echipamente hardware sau software suplimentare, iar faptul ca mentenanta este asigurata de furnizorul de servicii cloud nu poate fi decat un avantaj in plus.
Alte avantaje pot fi posibilitatea de a testa serviciile cloud inainte de a investi, predictibilitatea costurilor IT si accesul la ultimele tehnologii fara costuri suplimentare (odata la o anumita perioada de timp). (Revista Market Watch, nr. 140/2011, Cloud Computing, catalog de solutii, tehnologii si bune practici)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu