miercuri, 23 noiembrie 2011

Dezvoltarea accesoriilor app-based pentru smartphone-uri, tablet, media-playere şi alte gadgeturi inteligente. Ce sunt acesoriile app-based pentru smartphone şi tablete?

Definiţia cea mai apropiată a unui accesoriu, conform DEX, este: “dispozitiv care constituie un element secundar, anex, incidental, complementar”.

Ce sunt gadget-urile inteligente?

Gadget-urile din ziua de azi au devenit din ce în ce mai inteligente. Un smartphone nu mai este un simplu telefon, el încorporează în el un microprocesor extrem de puternic, echivalent cu cel al calculatoarelor de acum 10 ani! Un smartphone încorporează tehnologii „cutting-edge”:

· GPS

· Wi-Fi

· Bluetooth, inclusive nou apărutul standard low-energy 4.0 (pe ultimul iPhone 4S)

· USB

· Senzori: de proximitate, girometru (3 axe), accelerometru, magnetometru, senzor de lumină ambientală(prin camera foto)

· Multi-Touchscreen de cea mai bună calitate

· Cameră foto de înaltă rezoluţie

· Şi multe altele

Tabletele şi playerele media inteligente sunt similar din acest punct de vedere.

Pot fi identificaţi în producerea acestor gadget-uri 3 jucători importanţi:

· Producătorii de device-uri: cei care fac designul hardware, şi care concurează pe piaţa de smartphone-uri şi tablete: Samsung, Apple, HTC, Nokia, etc.

· Producătorii de sisteme de operare: cei care proiectează platformele software (sistemele de operare) pe care aplicaţiile instalabile vor rula: Apple(iOS), Google(Android), Nokia(Symbian), Windows (Windows 7 Mobile). Observaţi că unii producători de device-uri sunt şi producători de sisteme de operare. De asemenea, Google, un producător de software prin definiţie, a lansat unul din cele mai avansate telefoane: Google Nexus One, produs însă în colaborare cu HTC. De asemenea, va lansa Samsung Galaxy Nexus 9250 for Google

· Producătorii de aplicaţii. Conţinutul inteligent pe care utilizatorii îl aşteaptă, şi pentru care sunt dispuşi să plătească dincolo de preţul iniţial de achiziţie al dispozitivului. Aceste aplicaţii rulează deasupra sistemului de operare, prin care au acces la funcţiile şi tehnologiile “cutting-edge” ale gadget-ului. Aceştia sunt în proporţie mare independenţi de producătorii de device-uri şi sisteme de operare.

De ce este nevoie de accesorii app-based?

Producătorii de aplicaţii încearcă să profite la maxim de capacităţile fizice ale telefonului. Uneori însă, nu este suficient să scrie doar software. Există idei de aplicaţii care necesită modificări, îmbunătăţiri, ale hardware-ului.

Un bun exemplu este folosirea smartphoneului ca telecomandă pentru televizor. O aplicaţie cu butoanele tipice ale unei telecomenzi este inutilă fără un transmiţător pe infraroşii, un accesoriu, ce poate fi adăugat uşor gadgetului. Invers, transmiţătorul este inutil fără o aplicaţie care să îţi permită să îl controlezi.








Piaţa accesoriilor poate atinge produse extrem de high-tech, cu nimic mai prejos decât gadget-urile pentru care au fost create. De asemenea, preţul lor reflectă asta!

Iată de exemplu un mini-elicopter care e proiectat să fie un accesoriu pentru produse Apple (iPhone, iPad, etc.). Controlul elicopterului se face dintr-o aplicaţie special creată de producătorul accesoriului:


Un alt exemplu, un smartphone de ultimă generaţie dispune de un senzor optic extrem de competitiv, similar cu cel al camerelor foto low-end. Nu dispune însă de zoom optic. Pentru a fi folosit ca atare un smartphone, ar mai fi nevoie de un obiectiv suplimentar, care va avea zoom optic. Acest zoom poate funcţiona manual, fără o aplicaţie custom, dar o aplicaţie mai profesională pentru poze este indica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu