joi, 1 decembrie 2011

Android OS – istorie și model de business. Partea 1: Istoria dezvoltării Android OS

Etapa Android Inc.

Ideea dezvoltării unui nou sistem de operare pentru device-uri mobile a apărut în California, în apropierea celebrei Silicon Valley. Palo Alto este localitatea celebră pentru:

· Stanford University, una din cele mai prestigioase facultăți din lume, mai ales în domeniul IT

· Sediul unora din cele mai puternice companii IT: Hewlett-Packard, VMware, etc.

· Este cunoscută ca un incubator pentru mici business-uri în domeniul IT. Din Palo Alto au pornit: Facebook, Apple, Google, Sun Microsystems.

La start, Android Inc. a fost o companie lansată de oameni de succes din domeniul IT, cu scopul de a crea “...device-uri mobile mai inteligente, mai conștiente de preferințele și locația utilizatorului lor – Andy Rubin.

Anul fondării companiei este 2003, iar activitatea sa a fost ținută în mare parte în secret. Deși fondatorii erau oameni deja bine stabiliți în industria IT, compania a avut încă de la început probleme financiare, datorită muncii de R&D (research and development) pe care o desfășura fără să aibă în prealabil un produs la vânzare. Android Inc. întrunește întocmai descrierea unei companii IT startup:

· Companie cu o istorie limitată

· Companie se află în stadiul de dezvoltare(de aplicații, software, hardware, etc.) și de identificare de piețe.

Etapa Google

Dacă revizuim scopul celor de la Android Inc. (“...device-uri mobile mai inteligente, mai conștiente de preferințele și locația utilizatorului lor), vom observa că acesta corespunde foarte bine modelului de business al Google. Device-uri inteligente care pot colecta foarte multe informații despre utilizatorul lor sunt o mană cerească pentru Google, care poate apoi vinde aceste informații firmelor de marketing.

Așadar, nu este o surpriză că proiectul Android Inc. a stârnit interesul Google. În anul 2005, s-a anunțat așadar achiziția de către Google a Android Inc.

Inițial, achiziția a părut să aibă ca scop facilitarea accesului la celebrul search engine pentru utilizatorii de gadget-uri mobile. Google a părut oarecum mulțumit să lase aceste zvonuri nefondate să circule.

Ceva mai târziu, adevăratul motiv al achiziției a părut clar. Google urma să intre pe piața device-urilor mobile – însă în calitate de producător (doar) de sisteme de operare mobile.

Google a continuat eforturile de dezvoltare prin cooptarea a diverși producători de hardware în proces, precum și a purtătorilor(furnizori de servicii de telefonie mobilă). În 5 noiembrie 2007, Google a oficializat aceste relații, prin lansarea Open Handset Alliance.

Membrii fondatori includ: Broadcom Corporation, Google, HTC, Intel, LG, Marvell Technology Group, Motorola, Nvidia, Qualcomm, Samsung Electronics, Sprint Nextel, T-Mobile și Texas Instruments. Mai târziu se vor alătura nume precum: ARM Holdings, Atheros Communications, Asustek Computer Inc, Garmin Ltd, Huawei Technologies, PacketVideo, Softbank, Sony Ericsson, Toshiba Corp, și Vodafone Group Plc.

În aceiași zi, Open Handset Alliance a anunțat primul său produs, Android OS, al cărui kernel este bazat pe Linux 2.6 Kernel(open source). Conform lor, produsul urma să fie un sistem de operare open-source, upgradabil și customizabil. În cea mai mare parte, aceste așteptări au fost îndeplinite. În general, Google dezvoltă în secret codul sursă în colaborare cu un producător de hardware, apoi, odată acel produs “cap de linie” codul sursă este eliberat comunității pentru a fi implementat pe alte device-uri. Micile excepții de la această regulă au fost motivate de Google prin instabilitatea codului, care ar fi dus la ieșirea pe piață a unor produse care ar fi adus prejudicii mărcii Android OS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu