joi, 1 decembrie 2011

Campanii pe internet

Pentru ca pe internet se vinde si se cumpara orice, iata cum este imaginea de pe internet a romanilor, vanduta, ...si cum am putea sa o cumparam inapoi!

Daca accesezi pagina de internet www.google.ro si dai o cautare a sintagmei “romanii sunt”, fara a apasa tasta enter, motorul de cautare Google te va ajuta cu niste sugestii automate de genu’: “romanii sunt paduchiosi”, “romanii sunt urati”, “romanii sunt prosti”, acestea fiind cele mai cautate sintagme.

Aceasta este imaginea romanilor pe internet. Imaginea romanilor este la fel de patata si in alte tari, Acelasi lucru este valabil si pentru versiunile straine ale motorului de cautare: daca pe google.ro romanii sunt “prosti”, “paduchiosi” si “hoti”, pe google.com, ei sunt “scum”, “ugly”, “rude” si “not white”, pe google.fr sunt “des voleurs de poules”, “des voleurs” sau “racistes” si acelasi lucru se intampla pe google.it, google.es sau google.co.uk.

Vestea buna este ca exista o campanie pe internet, care a luat mare amploare, si care doreste sa schimbe, cu ajutorul romanilor, aceasta imagine.

Este o campanie realizata de agentia de PR McCann Erickson- agentie ce a castigat doua Grand Prix-uri in cadrul Festivalului de Publicitate de la Cannes 2011. Campania este realizata pentru ciocolata ROM Autentic, iar provocarea este ca romanii sa caute pe Google sintagma “romanii sunt destepti” pe google.ro, in cat mai multe limbi: “les roumains sont intelligent”, pe google.fr , “romanians are smart” pe google.co.uk etc. Cu cat se efectueaza mai multe cautari cu aceasta sintagma, cu atat vor creste sansele sa se schimbe sugestiile automate generate de motorul de cautare. Si, in final, se schimba si imaginea romanilor pe internet. Ar fi bine!

Am citit pe site-ul campaniei www.romaniisuntdestepti.ro ca pana acum 350.000 s-au efectuat de cautari. Probabil ca in timp, sugestiile automate ale motorului de cautare se vor schimba.

Astazi, am cautat si eu, din nou, dupa 2 saptamani, dar schimbarea nu este asa de mare cum ma asteptam. Inca apar cuvinte care pateaza imaginea noastra. Deci, inca mai trebuie sa tastez “romanii sunt destepti” de vreo cateva ori, in vreo cateva limbi, ca pana la urma, ma priveste, este si Romania mea!

Romanii sunt cum sunt, probabil ca unii sunt saraci, unii analfabeti, unii mai fura, dar nu putem generaliza, si nu putem sa lasam sa se vada generalizarea asta, romanii sunt descurcareti, sunt haiosi, sunt buni…avem romani valorosi, si nu trebuie sa uitam asta, imaginea proasta ne-a fost facuta de altii, parerea mea.

Sper ca aceasta campanie sa reuseasca in final, daca nu sa schimbe imaginea romanilor pe internet, macar s-o imbunatateasca!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu