miercuri, 11 ianuarie 2012

art 6. Avantajele si dezavantajele magazinului

Multi antreprenori pleaca de la premisa ca un magazin online nu necesita o investitie substantiala, iar profitul este obtinut usor, ceea ce reprezinta o conceptie gresita. Multi dintre acesti antreprenori gresesc in momentul in care au o asemenea abordare, deoarece nu este suficient sa ai o pagina web si gata ai rezolvat problema. Multi uita ca aceasta pagina trebuie si gasita in spatiul virtual in care a fost lansata, ca trebuie de la bun inceput sa aiba un sistem coerent al managementului stocurilor si multe alte aspecte pe care unii nu le iau in considerare sau nu le acorda suficienta atentie. Si mai trebuie ceva: rabdare, avand in vedere ca putine magazine online aduc profituri mari, unele chiar deloc, dar se mentin pe linia de plutire. Dupa parerea mea totul pleaca de la planificare si de la strategia abordata. Majoritatea initiativelor esueaza din cauza lipsei unei strategii coerente sau a unei planificari. Asa ca toti cei care doresc sa se lanseze intr-un business, indiferent ca vorbim de cel online sau traditional, ar trebui sa inceapa cu o minima planificare strategica a business-ului

Avantaje magazinului Emag:
1. Preţuri mai mici, dar nu întotdeauna. În principiu, acestea sunt mai mici datorită costurilor reduse de mentenanţă ale magazinelor online (nu au cheltuielile generate de întreţinerea unui spaţiu comercial real, de personal, utilităţi, etc). Atenţie totuşi la costurile adiţionale: TVA inclus în preţ sau nu, costuri de ambalare şi livrare, comisioane pentru plata cu cardul sau ramburs.
2. Sunt mai rapide şi mai puţin stresante. Nu trebuie să-ţi bati capul cu locul de parcare, vremea potrivnică, vânzători ţâfnoşi sau mers kilometri pe jos prin Mall-uri). Şi nici nu rişti să te irite aglomeraţia dintr-un anume magazin. Stai confortabil acasă, în faţa calculatorului şi alegi produsul care-ţi convine.
3. Varietate maximă. Mare avantaj. Pe internet poţi vizualiza toata gama de produse din orice domeniu, pe când un magazin real este foarte limitat în această privinţă.
4. Comparaţiile. Atât ale preţului unui produs la mai multe magazine virtuale (poţi chiar folosi motoare de căutare specializate pe compararea preţurilor), cât şi ale specificaţiilor produselor între ele.
5. Mai ecologice. Începând cu poluarea mai mică care o realizezi umblând mai puţin cu maşina şi terminând cu sacoşele de plastic, facturile şi chitanţele pe care le generăm când cumpărăm în stilul în care o făceau bunicii nostrii.
6. Nu necesita existenta unui spatiu comercial

Dezavantajele magazinului eMAG:
1. Desi sistemele de securitate sunt din ce in mai complexe si eficiente, exista si riscuri asociate cumparaturilor online, cea mai frecventa fiind furtul informatiilor personale (numarul de card, adresa etc).
2. Cumparatorii nu pot atinge/testa produsele (Prezentarea articolelor din magazin conteaza foarte mult)
3. Nu exista un vanzator care sa poata face recomandari si raspunde la intrebari.
4. Magazinul trebuie promovat catre potentialii cumparatori.
5. Gradul de nesiguranta - In acest moment cumparatorii romani sunt foarte sceptici in privinta achizitionarii de produse prin intermediul comertului electronic si al Internetului.
6. Infrastructura - Internetul a fost conceput ca un mediu deschis, comunitar, bazat pe interactiune, dar nu neaparat sigur. Sistemele de securitate se dezvolta "as we speek", pentr a asigura suportul necesar dezvoltarii si raspandirii comertului electronic.
7. Mentalitatea - Probabil unul dintre cele mai mari pacate ale unei societati. Intotdeauna un serviciu nou este privit cu suspiciune, iar mentalitatea aparte a unor persoane de a profita ilegal de pe urma comertului electronic nu este in nici un caz in masura sa permita acceptarea acestuia ca o forma de comert concurenta.
8. Ignoranta - Ignoranta multor persoane, refuzul de a accepta tehnologiile noi si progresul tehnic, dar si lipsa unei infrastructuri de telecomunicatii adecvate. Costurile aferente unui acces internet pentru acasa sunt inca destul de ridicate.

EMAG a inteles aceste obstacole si intr-o mare masura au incercat, cu succes, sa le depaseasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu