joi, 12 ianuarie 2012

Politica pe Facebook

După cum era de aşteptat, pe Facebook s-a dezvoltat în ultimul timp din ce în ce mai mult politica. Asta mai ales după ce la sfârşitul lunii septembrie anul trecut Facebook a depus la Comisia Electorală Federală din SUA actele necesare pentru înfiinţarea unui Comitet de Acţine Politică, numit FB PAC. Acest comitet permite angajaţilor FB să-şi facă auzită vocea în cadrul procesului politic, sprijinind candidaţii.
Facebook a cheltuit deja 550.000 de dolari in acest an fiscal pentru a face lobby, fata de 350.000 in 2010. Cu toate acestea, nu se poate compara cu Google sau cu Microsoft, care au cheltuit fiecare cate 3,5 milioane de dolari in acest an fiscal facand lobby. Facebook a angajat recent mai multi consultanti, indreptandu-se catre aceeasi ideologie imbratisata si de Google, conservatoare.
"Daca nu ai cont de Facebook, nu existi" a ajuns si la urechile politicienilor romani, care sunt din ce in ce mai activi pe retele de socializare. Sefi de partide ori parlamentari obisnuiti, ministere ori formatiuni politice, pe Facebrands, la sectiunea 'Politica', sunt inscrise 101 pagini, dublu fata de sfarsitul lui 2010.
Clasamentul profilurilor "politice pe Facebook" este condus de fostul candidat la presedintie din partea Partidului Verde, Remus Cernea, care a strans 31.825. Urmeaza ministrul Turismului, Elena Udrea, cu 27.630 de "like"-uri. Contul de pe reteaua de socializare i-a adus si probleme sefei PDL Bucuresti. Aceasta s-a trezit, in primavara, ca este foarte cald in casa. Iar pentru ca nu stia cum se opreste caldura si nu gasea niciun buton care sa o ajute, a deschis larg geamurile. Patania a impartasit-o, de buna voie, pe Facebook, un motiv suficient ca Elena Udrea sa fie luata peste picior. Ministrul Turismului a reusit insa, in 2011, sa il depaseasca in popularitate pe liderul PNL, Crin Antonescu, care a coborat doua locuri si ocupa locul patru in top, cu 20.920 de fani. Antonescu a fost surclasat si de Cezar Maroti, vicepresedintele de la Miscarea Verzilor, care a adunat 22.313. Miscarea Verzilor se afla pe locul sapte in clasamentul popularitatii virtuale, cu 14.131 de fani.
Tudy-Tim Zarcula, parlamentarul european care a ajuns in atentia presei dupa scandalul cu Oana Zavoranu, este si el foarte popular pe Facebook. 14.661 de internauti au apasat "like" pe Facebook.
Senatorul independent Mircea Geoana, debarcat din PSD si din functia de sef al Senatului, este mai popular, pe Internet, decat orice pesedist. Geoana are 10.925 de sustinatori virtuali, ocupand locul opt in clasamentul profilurilor "politice pe Facebook".
Edilul sef al Capitalei, Sorin Oprescu, are 6.327 de fani pe reteaua de socializare, fiind urmat de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, al doilea liberal din top.
Cel mai popular pesedist pe Facebook este Marian Vanghelie, cu 5.537 de fani. Seful democrat-liberalilor, Victor Ponta, ocupa abia locul 21 in clasament (4.880 fani), fiind depasit in popularitate si de Daniel Constantin, liderul PC, care are 5.239 de persoane care au apasat "like" la postarile sale despre actualitatea politica.
UNPR si UDMR sunt, practic, inexistente pe Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu