miercuri, 11 ianuarie 2012

UN ALT FEL DE E-COMMERCE

KICKSTARTER

Kickstarter.com este cea mare platforma de finantare pentru proiecte de creatie. In fiecare saptamana, zeci de mii de oameni cer milioane de dolari pentru diverse proiecte din lumea muzicii, a filmului, artei, tehnologiei, design. Diverse produse alimentare, publicitate si alte domenii creative.

Cum se utilizeaza? Kickstarter este o noua forma de comert electronic si patronaj. In aceasta lume, cel mai bun mod de a oferi o mana de ajutor este de a oferi oamenilor mari recompense. Toata lumea iubeste editii limitate, de un fel sau altul, experiente haioase, cum ar fi petreceri sau plimbari cu balonul. Pe acest site ai sansa de a finanta proiectul care iti place cel mai mult, si in schimbul unei donatii primesti si diverse cadouase. Este necesara doar crearea unui cont, uploadarea proiectului si raspandirea „vestii” .

Kickstarter finanteaza totul sau nimic. Astfel, fiecare viitor intreprinzator are o sansa. Timpul pentru a dona bani este limitat, daca in acest timp limita nu se strang banii necesari pentru afacerea ta, nu vei primi nimic. In acest fel, se evita dezvoltarea oricarui proiect cu buget insuficient care va iesi prost la final. Obiectivul de finantare este de a strange suma minima necesara pentru a da drumul proiectului. Proiectele pot strange mai multi bani decat targetul necesar, asa cum de obicei se intampla.

In schimbul acestor donatii, in functie de suma cu care finateaza proiectul, oamenii primesc fie o amintire a lor pe site sau in revista publicata, produsul in sine in momentul realizarii lui, fie un produs simbolic personalizat, un tricou, cani, paharele, comic-books si altele minunatii.


In fiecare luna, site-ul este vizitat de milioane de persoane care vor sa descopere mari proiecte, dar primul impuls pleaca de la persoanele cunoscute, prieteni, „prietenii” de pe facebook sau persoanele din comunitatea careia apartin. Daca le place ideea ta, te vor ajuta in a raspandi vestea si prietenilor lor, acestia vor spune prietenilor lor la randul lor si asa mai departe. O idee buna, comunicata bine, se poate raspandi foarte rapid.


Din pacate, acest site este dedicat deocamdata persoanelor cu domiciliul in America si care au peste 18 ani. Cred ca in Romania va fi memorabila acea zi in care se va infiinta un astfel de site, pentru ca dupa cum se stie, romanul este foarte inventiv dar duce lipsa de bani. Este o modalitate foarte buna de a-ti promova ideea de afacere, pentru ca poate fi sansa vietii tale in urma careia sa iti dezvolti propria afacere, creandu-ti o clientela chiar fara a investi niciun banut. Platforma kickstarter.com percepe un comision de doar 5% din totalul sumei stranse, doar daca afacerea este fondata. De asemenea, amazon, care este procesorul de plati, percepe taxe cuprinse intre 3 si 5% pentru platile cu cardul, ceea ce sincer nu mi se pare o suma deloc mare, avand in vedere ca posesorul ideii de afacere nu contribuie cu niciun ban.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu