joi, 8 decembrie 2011

CERCETARI DE MARKETING ONLINE (4)

După prezentarea unor generalităţi privind crearea unor chestionare online cu ajutorul Google Docs, astăzi vom trece în revistă procesul de definire a întrebărilor din chestionare pentru cei care nu aţi experimentat încă acest lucru. Pentru a crea un chestionar nou cu ajutorul aplicaţiei Google Docs este necesară accesarea paginii web utilizând link-ul https://docs.google.com/ şi apoi autentificarea cu ajutorul contului de gmail.


Odată ajunşi în pagina proprie Google Docs, în stânga sus ne va apărea un buton denumit CREATE. Apăsând pe acesta, se va afişa o listă derulantă de unde alegem opţiunea Form (=Chestionar).


În pagina de definire a chestionarului avem mai multe câmpuri de completat. Unul dintre acestea se referă la titlul chestionarului şi posibilitatea introducerii unor instrucţiuni de completare, iar celelalte câmpuri vor fi completate pentru fiecare întrebare în parte (vezi figura de mai jos).


Sus, în loc de Untitled form, va fi pus numele chestionarului, pentru ca în următorul paragraf să fie adăugate alte informaţii despre acesta (de regulă, instrucţiunile de completare).


Secţiunea Question Title va conţine întrebarea propriu-zisă, iar la Help Text vor fi introduse informaţii ajutătoare pentru completarea răspunsului la întrebarea respectivă (acestea vor fi scrise cu gri pentru a se putea de distinge de textul întrebării).


De la Question Type se alege tipul întrebării în funcţie de modalitatea de răspuns, variantele posibile fiind :
· Text – raspunsul este de tipul unui text scurt
Ex : Care este localitatea dumneavoastră de domiciliu? __________
· Paragraph Text – răspunsul este tot de tip text dar este pe mai multe rânduri
· Multiple Choice – este de fapt întrebarea cu alegere unică din mai multe variante posibile (căsuţele în care bifăm sunt de tip butoane radio)
-aici avem posibilitatea adăugării opţiunii „Altul”, prin comanda add « Other » , opţiune ce include automat si căsuţa pentru completarea răspunsului la întrebarea: „Care anume?”
-de asemenea, prin bifarea opţiunii Go to page based on answer se va putea alege pagina cu întrebări care să urmeze în funcţie de răspunsul ales la întrebarea curentă.
· Checkboxes – întrebare cu alegere multiplă
· Choose from a list- se alege un singur răspuns dintr-o listă derulantă
· Scale - este întrebare cu răspuns de tip scală. Aceasta poate începe de la 0 sau 1 şi poate fi până la maxim 5.
· Grid - este de fapt o grilă cu maxim 5 coloane, ce reprezintă variantele de răspuns, rândurile reprezentând diferite aspecte evaluate cu aceeaşi scală (de exemplu: evaluarea gradului de satisfacţie faţă de mai multe scale)

Ultima opţiune ce-i poate fi adăugată unei întrebări este ca aceasta să fie întrebare obligatorie (peste care nu se poate trece fără a da un răspuns şi se face prin bifarea căsuţei din dreptul „Make this a required question”).


Odată ce am terminat de scris întrebarea, vom apăsa butonul Done. În caz că vrem să-i adăugăm nişte modificări, o putem edita prin apăsarea butonului cu imaginea unui creion, situat în dreapta sus. De asemenea, tot aici avem opţiunea de a şterge întrebarea (coşul de gunoi), dar si de a o dubla (în caz că următoarea întrebare este asemănătoare şi ne este mai uşor să o scriem prin modificarea acesteia).


Pentru o întrebare nouă există opţiunea Add item în stânga sus a ecranului. De aici putem alege atât adăugarea unei întrebări noi , dar şi încheierea unei pagini (page break) pentru a facilita trecerea peste întrebări în funcţie de răspunsurile date sau adăugarea unui titlu pentru a semnaliza schimbarea caracteristicilor întrebărilor (section header).
Fundalul chestionarului poate fi personalizat prin accesarea butonului : Theme: Plain, iar salvarea se face din stânga sus (Save).


Jos, pe banda de culoare neagră, avem link-ul unde se află chestionarul şi prin care îl putem transmite. De asemenea, în stânga sus apare şi opţiunea de trimitere acestuia pentru a fi completat prin email. Răspunsurile vor putea fi accesate tot de aici, şi anume de la (See responses);


In continuare va rog sa acordati 10 minute pentru completarea chestionarului meu despre serviciile postale. Pentru aceasta accesati link-ul:


https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGJsTTgybm1QSUhZdDZlWDN5SlFyWlE6MQ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu