miercuri, 7 decembrie 2011


IV.ATRACTIVITATEA WEBSITE-ULUI JACK DANIEL’S

Felul în care este percepută o pagină a unui website, atât la nivel estetic cât şi funcţional, depinde într-o foarte mare măsură de un model general al paginilor pe care utilizatorii şi l-au format din experienţele în Internet anterioare.

În plus, există o serie de criterii obiective şi funcţionale care duc la o apreciere mai mult sau mai puţin favorabilă din partea persoanelor care vizitează un anumit website.

IV.1.Dacă elementele de identificare vizuală sunt folosite în mod consistent?

Elementele de identificare vizuală a pagini, precum modul de organizare generală al paginii, fundalul, culorile folosite pentru texte şi hiperlegături, logo-urile site-ului sau titlurile paginilor trebuiesc folosite în mod consistent în întregul site, pentru a crea utilizatorilor sentimentul apartenenţei tuturor paginilor vizualizate la un ansamblu logic şi unitar.

In ceea ce priveste pagina Jack Daniel’s culoarea predominanta este negru, iar atunci cand accesam aceasta pagina suntem intampinati cu un” Bun venit!”.

IV.2. Cât de inteligibile sunt textele conţinute în pagini?

Gradul de claritate şi lizibilitate al site-ului este deosebit. Contrastul suficient între fundal şi text este necesar, împreună cu fundaluri atrăgătoare de negru cu portocaliu, în caz contrar fundalul şi cuvintele se vor confunda şi citirea va fi îngreunată.

Accesarea continutului paginii rapid si usor este dat de claritatea şi concizia exprimării. În plus, se recomandă specificarea dimensiunii textelor folosindu-se procentele în locul dimensiunilor absolute, exprimate în pixeli, pentru că astfel se oferă posibilitatea browserelor de a adapta dimensiunea textelor în funcţie de rezoluţia monitorului pe care utilizatorul vizualizează paginile site-ului.

De asemenea, textele ar trebui realizate cu nu mai mult de trei tipuri de fonturi la nivelul întregului site, respectiv un singur font per pagină, în caz contrar generându-se confuzie şi o impresie de disconfort printre vizitatori. Similar, numărul de culori distincte ar trebui să fie destul de redus, folosindu-se pe cât posibil culorile de bază, reprezentate identic pe toate echipamentele hardware folosite de utilizatori pentru accesarea Internetului, iar combinaţiile de culori ar trebui să se bazeze pe un contrast puternic între fundal şi culorile folosite pentru text.

In cadrul site-ului Jack Daniel’s contrastul este dat de asocierea a doua culori: alb si negru.

IV.3 Există imagini utilizate pentru fixarea conţinutului informaţional?

Pentru o înţelegere cât mai facilă şi mai exactă de către utilizatori a conţinutului vizual este necesara existenta unror elemente grafice.

Imaginile trebuiesc asociate cu textul si cu scopul site-ului Jack Daniel,s.

De asemenea, imaginile (poze, grafice, tabele, desene) nu trebuie să depăşească un ecran, în caz contrar conţinutul lor informativ va fi în bună parte pierdut.

IV.4 Au fost respectate modelele de realizare a paginilor?

Există o serie de modele de prezentare a informaţiilor în cadrul unui website care au fost asimilate de utilizatorii Internet drept corecte datorită faptului că au avut ocazia să le întâlnească în nenumărate ocazii.

Deşi doar orientative, utilizarea lor poate oferi vizitatorilor o impresie de familiaritate şi confort.

IV.5 Informaţiile esenţiale sunt plasate în zona principală a paginii?

În cazul utilizatorilor care accesează Internetul folosindu-se de echipamente hardware cu o rezoluţie redusă, o bună parte din pagină, aşa cum a fost gândită de cei care au realizat-o, necesită utilizarea intensă a barelor de scroll pentru a fi accesată.

O parte dintre utilizatori însă nu sunt dispuşi să facă acest efort, şi în multe cazuri nu sunt convinşi de nimic din ecranul activ că trebuie să o facă, motiv pentru care unele informaţii sunt ignorate. Astfel, este important ca informaţiile esenţiale să fie vizibile pe ecrane cu o rezoluţie de 800 x 600 de pixeli, pentru a se asigura că marea majoritate a utilizatorilor din Internet au acces la aceste informaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu