joi, 8 decembrie 2011

Slumdog Wikionnaire

        Am citit de mai multe ori povestea asta despre wikipedia si de aceea mi s-a parut o idee buna sa o impartasesc si cu voi. Poate ati mai intalnit deja modul asta de expunere, dar pentru toti ceilalti sigur va fi interesant. Stim ce este wikipedia, asa ca nu are rost sa o definesc aici. Dar este unul din primele medii de social marketing care s-au dezvoltat. Nu trebuie ignorat potentialul imens pe care il are pentru companii sau branduri, avand in vedere ca este un site de tip "open source" accesat zilnic de mii de oameni.
Imagineaza-te in anul 1995, fata in fata cu un economist foarte bun in gandirea strategica, si ii spui: “Uite, am in mana un glob de cristal care poate vedea 15 ani in viitor. Vreau sa-ti testez puterile tale de previzionare”Economistul e sceptic, dar decide sa iti faca pe plac. 
”Iti voi descrie 2 enciclopedii, una gata de lansare, iar cealalta va aparea peste cativa ani. Trebuie sa spui  care dintre ele va fi plina de succes in 2010″. “Ok, sa te vad!” 
”Prima enciclopedie vine de la compania americana Microsoft. Dupa cum stii, Microsoft este deja un concern imens si profitabil, iar dupa introducerea din acest an a Windows 95, va fi un gigant al erei. Microsoft va finanta aceasta enciclopedie. Va plati scriitori profesionisti si editori pentru a acoperi o vasta lista de domenii cu cele mai bune articole. Managerii bine platiti vor avea grija de incadrarea in timp si buget, iar apoi Microsoft va vinde enciclopedia pe Cd-uri si online”.
”A doua enciclopedie nu vine din partea unei companii. Va fi creata de zeci de mii de oameni care se vor delecta scriind si editand articole. Acesti oameni pasionati nu vor avea nevoie de nicio calificare pentru a contribui. Nimeni nu va primi vreun dolar, franc sau yen pentru a scrie sau edita articole. Participantii vor trebui sa aloce cateodata 20-30 de ore pe saptamana, totul gratis, iar enciclopedia va fi disponibila tutuor, online, de asemenea gratis”.
Tu continui si ii spui “Acum priveste 15 ani in viitor. Potrivit globului meu de cristal, in 2010, una dintre aceste encliclopedii va fi de succes, iar cealalta desfiintata. Care si cum va fi?”
In 1995, ma indoiesc ca ai fi putut gasi vreun economist care sa nu aleaga prima varianta ca una de succes. Bineinteles, adunatura de voluntari putea sa faca ceva, dar in niciun caz nu putea completa oferta unei companii atat de puternice si plina de profit. Partea cu stimulente nu a mers. Toti cei care au ales sa participe la al 2-lea proiect, stiau ca succesul nu le va aduce nimic si nici macar nu erau platiti. 
Dar stiti cum s-au intamplat lucrurile. Pe 31 octombrie 2009, Microsoft a retras MSN Encarta, enciclopedia pe discuri si online, care a fost disponibila pe piata timp de 16 ani. Intre timp, Wikipedia, al 2-lea model, s-a dovedit a fi cea mai mare si mai populara enciclopedie din lume. In doar 8 ani, are mai mult de 13 milioane de articole, in 260 de limbi, 3 milioane fiind doar in engleza.
Foarte tare, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu