miercuri, 9 februarie 2011

Ce model ar putea urma Romani post-criza? Se poate uita la Malaezia si Slovacia.

Consider acest articol ca fiind unul de maxima importanta si veridicitate. Traim o perioada de criza economica, din care tarile vestice, sau anumite tari precum Malaezia si Slovacia ies incetul cu incetul, dar Romania este inca afundata in ea.

Economia romaneasca a crescut datorita comertului si consumului exagerat, al creditelor multiple luate de populatie pentru consum si datorita pietei imobiliare. Nici una din aceste domenii nu reprezinta o investitie intr-o dezvoltare durabila, nu creeaza valoare adaugata si noi servicii si bunuri de consum.

Parerea mea este, ca doar cu investitii in infrastructura si in industrie se poate iesii din aceasta criza economica. Investitiile in infrastructura si subventiile din partea statului ar facilita intrarea pe piata de productie romaneasca a unor investitii straine. Aceste investitii straine ar creea locuri de munca, si ar duce la cresterea PIB prin producerea diverselor produse sau servicii. De asemenea, statul ar beneficia de pe urma taxelor si impozitelor platite, si ar putea reinvestii banii in alte investitii si atragerea de alti noi investitori.

Populatia ar avea si ea de castigat, prin noi locuri de munca, putere mai mare de cumparare si reinvestiraea banilor proveniti. Acest ciclu ar fi foarte sanatos atat pentru economia romaneasca cat si pentru populatia tarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu