miercuri, 9 februarie 2011

GfK Romania, Barometrul de Incredere a Consumatorului: Sperante reduse pentru 2011

Indicele de incredere este calculat pe baza a patru indicatori masurati de Barometrul de Incredere a Consumatorului si este realizat de GFK pentru Comisia Europeana, reprezentand media aritmetica a raspunsurilor la intrebarile privind situatia financiara a familiei, situatia economica generala, asteptarile privind somajul si estimarile legate de intentia de economisire in urmatoarele 12 luni. Astfel, indicele general de incredere a populatiei a atins, in 2010, o medie anuala de -54, ceea ce reprezinta, pentru romani, cel mai pesimist an din ultimul deceniu.

Aceste date sunt representative pentru populatia din Romania cuprinzand persoane cu varsta de 15 ani si peste, esantionul pe care s-a facut studiul cuprinzand 1000 de persoane.

In urma analizei datelor , se observa ca mai mult de doua treimi dintre romani spuneau ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in vreme ce doar 6% credeau ca aceasta este mai buna.

In ceea ce priveste perspectivele financiare, mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate considera ca acestea se vor inrautati, cu 20 procente mai multi decat in decembrie 2009, dar cu 10% mai putini decat in lunile de vara 2010, cele mai pesimiste din tot anul.

In ceea ce priveste starea generala a economiei, noua din zece respondenti afirma faptul ca aceasta a cunoscut un regres anul trecut fata de 2009, si numai 1.5% afirma ca situatia a cunoscut o imbunatatire in ultimul an, in vreme ce sperantele pentru 2011 sunt si ele destul de reduse, 8% asteptand sa le mearga mai bine.

Referitor la asteptarile privind evolutia inflatiei, se observa o tendinta negativa. Mai multi romani decat in decembrie 2009 estimeaza o crestere de preturi in 2011 – 72%, fata de doua treimi care credeau acest lucru in urma cu un an.

Din punctul de vedere al somajului, luna decembrie este mai optimista. Cifrele din 2009 si 2010 sunt aproape la fel.

In ceea ce priveste atitudinea respondentilor fata de economisire, nu au fost inregistrate schimbari majore, astfel, 80% dintre romani sunt de acord ca nu este o perioada favorabila pentru a pune bani deoparte, iar 26% dintre ei considera spun ca au datorii, acesta procent fiind cel mai mare din ultimii sapte ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu