marți, 8 februarie 2011

Jocurile de pe Facebook, strategie de campanie electorală în SUA

Fiecare companie, persoana, organizatie, etc care are ceva de promovat poate gasi o modalitate prin care sa se promoveze pe youtube. Functionand dupa principiuk „nu esti pe facebook, nu existi” politicienii americani si nu numai au creat un mediu virtual pe facebook unde sa isi convinga votantii de calitatile lor. Fara voia lor, ba chiar mai grav, fara stiinta lor, utilizatorii acestui site de socializare isi ofera datele personale si de contact fara ezitare. In acest fel, oamenii politici isi creaza baze de date impresionante pe care se pot baza in crearea viitorelor strategii ale campaniilor electorale.

In ziua de astazi marketingul politic este extrem de asemanator cu marketingul pentru produse si servicii. In acelasi fel procedeaza si alte companii , cumparand sau furand informatii desore potentialii clienti din baza de date a retelelor de socializare.

In momentul in care accesezi o aplicatie pe facebook si iti dai acordul fara sa citesti de cele mai multe ori pentru ce iti dai acordul, dai sansa companiilor sa iti foloseasca toate informatiile peronale in mod legal. Sunt opatru elemente importante pentru care utilizatorul isi da acordul in momentul accesarii unei astfel de informatii: Access my basic information, Sent e-mail, Post to my wall, Acces my profile information. Astfel, chiar daca utilizatorul are anumite informatii despre el ascunse de ceilatlti, site-ul are acces la ele in urma acestui acord. In ultima vreme au aparut din ce in ce mai multe avertismente din partea companiilor care se ocupa cu securitatea online in legatura cu pericolul la care se expun utilizatorii retelelor sociale atunci cand publica prin intermediul acestora informatii private cum ar fi numarul de telefon, adresa de e-mail sau chiar adresa unde locuiesc. Conturile utilizatorilor retelelor sociale au ajuns sa se vanda pe piata neagra a Internetului si nu numai, la sume exorbitante, in functie de cate date personale contin acestea si, mai ales, cate contacte exista in listele de prieteni

Se pare totusi ca suntem, prea absorbiti de acest trend si nu putem ramane in afara lui pentru a fi demodati. In consecinta firmele vor face bani in continuare pe seama noastra, si daca nu ar face asa, oricum ar gasi o modalitate sa o faca. Asadar, acesta este pretul pe care il platim noi toti pentru a accesa un site de socializare aparent gratuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu