miercuri, 9 februarie 2011

OSS

OSS
by Mihai Serbanescu

http://socialmk.wikispaces.com/OSS

A da sau a nu da bani. Aceasta este intrebare, si raspunsul este de obicei a nu da bani. De ce sa dai bani cand poti folosi ceva gratuit? (ma refer aici la OSS si nu la piratare). Este o intrebare foarte buna. Un motiv des invocat de cei care produc software platit este ca sofwarul grautit are probleme bug-uri ca nu exista suport etc. Eu sunt un mare folositor de sisteme OSS printre care Joomla!, Wordpress si OpenOffice. Despre Joomla! Si Wordpess pot spune ca au o comunitate atat de mare si atat de dormica sa ajute incat nici un sistem platit nu va reusi vreodata sa se compare cu ei. Forumurile de suport au zeci de mii de abonati, iar activitatea pe ele este enorma.
Cat despre OpenOffice, aici ar putea exista o problema, si anume modul in care sunt reconoscute documentele create in Microsoft Office. Integrarea nu este inca perfecta si mai exista probleme, ceea ce pentru o firma ar ptea crea anumite dezavantaje. Si mai exista problema noilor angajati care sosesc in firma si car enu au atins OpenOffice niciodata si nu stiu cum sa il folosesasca, fapt care va necesita o scurta instruire (dar care pt un utilizator de Office normal nu ar trebuie sa dureze mai mult de 1-2 zile).
Prcentele vorbesc de la sine, si mai ales pentru domeniul web exista tot mai multe tooluri cu care poti crea aplicatii server side, complet gratuite si foarte puternice, si care ofera posibilitatea unui novice in ale calculatoarelor (mai ales in partea de programare) sa creeze o bucatica de soft.
Cifrele vorbesc de la sine, actiunele unor mari companii sunt si ele graitoare. Google tot anunta lansarea unui sistem de operare gratuita, cu toate ca ceea ce propun ei Chrome OS nu este inca un competitor serios pentru Microsoft Windows, insa este posibil sa vedem ceva in viitorul apropiat.
Gimp se lupta destul de bine pe piata software-ului de editare grafica, nu este la nivelul Adobe Photoshop, dar este cea mai puternica aplicatie gratuita pe care o cunosc.
Domeniul IT va oferi tot mai multe solutii gratuite in viitor, ceea ce va crea probleme marilor producatori de software.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu