marți, 8 februarie 2011

Proiectul bibliotecii digitale Google

Google a propus extinderea proiectului bibliotecii digitale, Google Books, ce ar avea să includă atât digitalizarea cărților din S.U.A, cât și a celor din Europa. Gigantul susține că accesibilitatea cărților prin intermediul Internetului prezintă beneficii pentru cititori, și în același timp și pentru autori. Cu toate că cei din S.U.A susțin acest proiect, în Europa există multe păreri contrare, în ciuda faptului că dezbaterile din cadrul Comisiei Europene au concluzionat sprijinirea digitalizării.
Unul din aspectele necesare implementării acesteia se bazează pe munca enormă și costisitoare necesară scanării cărților, idee evidențiată de comisarul european pentru mass-media, Viviane Reding. Acest proiect este susținut de ecologiști, cu condiția respectării drepturilor de autor, considerând că va duce la o democratizare a culturii. De exemplu, în orașul francez Lyon, directorul bibliotecii a semnat un acord prin care permite companiei Google să scaneze 500.000 de cărți din secolele al 15-lea și al 19-lea, adăugându-le bibliotecii dgitale. Cu toate că există și excepții, europenii sunt împotriva acestui proiect întrucât acesta ar duce la monopolizarea pieței, aducând gigantului Google profituri uriașe. Acesta susține că operațiunea nu ar trebui să afecteze piața existentă a cărților digitale, deoarece s-a angajat să digitalizeze doar cărțile care nu se mai tipăresc și care nu sunt disponibile în librării.
Pentru mine, ca și utilizator, biblioteca digitală Google reprezintă o sursă importantă de informare atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, dar extinderea acesteia reprezintă o utopie atât timp cât există bariere culturale între S.U.A și Europa, încheierea unui acord privind uniformizarea legilor copyright-ului fiind irealizabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu