miercuri, 9 februarie 2011

Romania, cel mai mare exportator de medici din Europa

Cu peste 8000 de specialisti plecaţi deja în anul 2007, România devine cel mai mare exportator de absolventi de medicină din Europa. In anul 2010 alţi 300 de medici sunt pe cale de a părăsi ţara noastră.

Vasile Astarastoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România a spus că suntem cei mai mari exportatori de medici, si ca in ultimii trei ani au plecat peste 8000 de medici.

Cseke Atilla, ministrul Sănătăţii, a spus că şi în alte ţări din Uniunea Europeană există probleme în privinta plecării masive de medici, acest fenomen manifestandu-se ca urmare a accederării Romaniei la Uniunea Europeană.

În ţara nostra sunt 4000-5000 de absolventi de medicina anual, si 70% dintre ei au locuri subvenţionate de stat, si un singur student presupune un consum de bani publici 8000 de euro pentru cei şase ani de facultate, bani care se pierd daca acel medic nu va profesa în România.

In comparatie cu un student de medicină în Franţa, acel student presupune cheltuieli de 14000 de euro anual.

Conform estimarilor Colegiului Medicilor, în următorii trei ani ar putea pleca alti 3000 de medici in cazul in care condiţiile din sistemul sanitar nu se ameliorează.

România se afla în prezent pe ultimul loc in ceea ce priveşte asistenţa medicala, cu 1.9 medici la mia de locuitori, având un nivel foarte scăzut fata de cel înregistrat la nivel european, de 3.5 medici la mia de locuitori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu