miercuri, 9 februarie 2011

De meserie 'asistat social'

Statul Roman a introdus in ultimii ani numeroase ajutoare, in bani sau in produse, care au ajuns sa impovareze bugetul extrem de mult.In total, statul plateste peste 200 de tipuri de ajutoare sociale unui numar de aproape 7 milioane de beneficiari. Toate acestea costa statul roman peste 700 de milioane de lei lunar, scrie Incont.

Asta inseamna ca, anual, statul cheltuieste aproximativ 8,4 miliarde de lei (2 miliarde de euro) cu alocatiile si ajutoarele sociale. Suma care ar acoperi, de exemplu, gaura de peste 2 miliarde de euro din bugetul de pensii.

Aruncand o privire scurta pe datele de mai sus, putem spune ca 35% din populatia tarii, adica 7 din 20 de milioane de romani sunt asistati sociali. Ponderea aceasta mi se pare extrem de mare, in contextul in care populatia muncitoare duce povara acestor asistati sociali, al scolarilor, al pensionarilor si al tuturor categoriilor de oameni neactivi pe piata muncii.

Parerea mea, este ca acest ajutor social se acorda prea usor. Conform unor statistici, exista 1.6 milioane de romani care muncesc la negru, care, conform normelor primesc si ajutor social.
De asemenea, majoritatea asistatilor sociali sunt capabili de munca: nu sunt infirmi, nu sunt analfabeti. Consider, ca aceasta categorie de oameni se complace in a nu face nimic, in a nu platii taxe si impozite, in a nu se trezii de dimineata sa mearga la servici si in a primii bani din partea conducerii, bani munciti din greu pe populatia activa.

Cred ca impartirea acestor ajutoare ar trebuii sa fie mult mai riguroasa. Acesti oameni ar trebuii ajutati sa se scoleasca, sa-si gaseasca un loc de munca si sa contribuie la dezvoltarea statului, in loc sa-i utilizeze resursele.

Daca macar un procect de 20% din acesti asistati sociali ar fi trimisi la munca, pe langa faptul ca ar contribuii si ei la bugetul statului, s-ar salva si 150 milioane lei lunar, care ar putea fi investiti in infrastructura, scoli, sistemul sanitar etc si ar ajuta Romania in lupta impotriva crizei economice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu