miercuri, 9 februarie 2011

Criza din Egipt si efectele in economia globala. Top 7 consecinte

In momentul in care a inceput criza economica in Egipt si a rebeliunii sociale, evolutia conflictului influenteaza atat comertul global cat si pietele bursiere.

Dupa cum stim, Egipul extrage si rafineaza petrol in cantitati reduse, nu exporta produse petroliere si nu apartine Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol.

Canalu Suez, care trece prin Egipt, este o cale navigabila folosita pentru a exporta petrolul din zona Golfului Persic.

Orice dereglare a liniilor navale poate conduce la cresterea pretului petrolului si poate influenta negativ redresarea economica globala, in perioada post-recesiune.

Cu toate ca tulburarile din Egipt nu au avut efete majore asupra tranzitului prin Canalul Suez, s-au inregistrat greve in porturile din Alezandria si Damietta.

Nu se poate vorbi de o criza pe Canalul Suez, deoarece transporturile maritime ar putea fi redirectionate in jurul continentului african.

Temerile raspandirii crizei din Egipt catre alte state s-au calmat, si astfel indicele Dow Industrial Average a crescut cu 1,25%, iar S&P 500 a castigat 1,67%. Piata Nasdaq a inchis cu un avans de 1,89%.

In ceea ce priveste bursele europene, indicele de referinta FTSEurofirst 300 a inchis marti in crestere cu 1,4% datorita datelor economice pozitive din SUA si zona euro, care au ameliorat temerile privind riscurile politice din Orientul Mijlociu, iar in Asia indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in urcare cu 1,8%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu