miercuri, 9 februarie 2011

Biserica catolică a aprobat spovedania pe iPhone. Cum arată aplicaţia care te întreabă dacă ai păcătuit


Descrisă drept "ajutorul perfect pentru fiecare penitent", aplicaţia le oferă păcătoşilor sfaturi şi instrucţiuni pentru o spovedanie ca la carte.

Aceasta le permite utilizatorilor să se spovedească, să ţină un istoric al păcatelor pe care le-au comis şi să îşi examineze conştiinţa într-un fel personalizat, în funcţie de factori precum vârsta, sexul şi starea civilă. Aplicaţia nu a fost făcută pentru a înlocui complet spovedania tradiţională, ci îi încurajează pe utilizatori să îşi examineze mai întâi conştiinţa şi apoi să se ducă la preot pentru iertarea păcatelor. Ea este structurată pe poruncile din Biblie şi pe tipuri de încălcări ale lor - dacă ai păcătuit la o anumită categorie, trebuie să bifezi. Oficiali ai bisericii catolice din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii au aprobat acest tip nou de spovedanie, scrie bbc.co.uk, ceea ce este o premieră. "Dorinţa noastră este să îi încurajăm pe catolici să îşi practice credinţa şi cu ajutorul tehnologiei digitale", a declarat pentru Reuters Patrick Leinen, de la Little iApps. Aplicaţia, vândută pe iTunes, costă 1,99 dolari.

Au spus că au fost inspiraţi, pentru a crea această aplicaţie:
  • din acceptarea, practic, a internetului ca parte din prezentul fiecărui om de către biserca catolică - prin crearea propriului canal pe youtube al Vaticanului în 2007, prin crearea unei aplicaţii pe facebook în 2009, cu ajutorul căreia utilizatorii pot trimite vederi virtuale înfăţişându-l pe Papa Benedict al XVI-lea.
  • din cuvintele Papei, care a binecuvântat reţelele de socializare, îndemnând tinerii să le utilizeze pentru a împărtăşi informaţii, spunând, de asemenea, că nu este un păcat. Însă "comunicarea virtuală nu poate şi nu trebuie să ia locul contactului direct între oameni la fiecare nivel al vieţii noastre"
Părerea mea este că această aplicaţie este încă o inovaţie, de data asta la nivelul marketingului religios. Fiind o aplicaţie ieftină, cred că va avea succes pe termen limitat, dacă nu se va promova cum trebuie. Pe de altă parte, nu ştiu câţi oameni vor mai fi interesaţi să meargă la biserică să se spovedească dacă au aceste aplicaţii care îţi dau şi sfaturi, fiind personalizate, şi care răspund la păcatele fiecăruia. Obiectivul este deci, din punctul meu de vedere, afacerea, şi nu păstrarea credinţei în rândul credincioşilor. Poate că, intr-adevăr, folosind aplicaţia respectivă, îţi exersezi credinţa, cel puţin o dată pe zi/săptămână, în condiţiile în care totul se învârte în jurul tehnologiei..


Surse:
http://www.antena3.ro/externe/papa-a-binecuvantat-retelele-de-socializare-facebook-twitter-si-youtube-117406.html
http://www.gandul.info/magazin/biserica-catolica-a-aprobat-spovedania-pe-iphone-cum-arata-aplicatia-care-te-intreaba-daca-ai-pacatuit-7967662

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu